7 tips om zelf een looproute uit te stippelen

7 tips om zelf een looproute uit te stippelen

Laat je al lopend leiden door knooppunten

Lopen saai? Niet als je elke keer een andere looproute volgt en jezelf bijgevolg al spurtend kan blijven verrassen en uitdagen. Geloof ons: dat klinkt veel moeilijker dan het in werkelijkheid is. Wij geven je zeven tips waarmee je zelf aan de slag kan om je volgende looproutes in no time samen te stellen én af te stemmen op jouw niveau.  

1. Speel met knooppunten

Wie zegt dat je knooppunten enkel kan gebruiken om te fietsen of te wandelen? Til je loopje naar een hoger niveau en volg op basis van het knooppuntennetwerk bij jou in de buurt eens een andere looplus die je volledig kan afstemmen op jouw loopwensen. Hoe je daaraan begint? Simpel: open onze routeplanner, en klik op het knooppunt waar je wil starten. Daarna verbind je de knooppunten naar hartenlust een voor een met elkaar. Handig: zodra je de looproute begint samen te stellen, krijg je ook meteen de lengte van je looplus te zien. Zo bepaal je volledig zelf hoe lang je jouw route wil maken.

kreek_sigmagebied5.jpg

2. Verhard of onverhard?

De ene loper vindt het al leuker om op onverharde paadjes te lopen dan de andere. Wie al eens graag een zand-, gras-, of grindweg inslaat, kan ook daar tijdens het uitstippelen van de looproute rekening mee houden. Op onze routeplanner kan je namelijk perfect zien waar je over jouw favoriete wegeltjes loopt: onverharde paden hebben een gele kleur, verharde paden een rode kleur.

3. Breng variatie in je route

Wil je de lengte van je looproute langzaam aan opbouwen of wissel je graag af in afstand, dan kan je ook daar rekening mee houden tijdens het samenstellen van een route. Plak op basis van knooppunten die je onderweg voorbijloopt extra lusjes aan je route. Zo kan je op de route 19 – 21 – 20 – 51 – 47 – 19 verder bouwen op knooppunt 51 en een extra lusje van 1,5 km volgen door de knooppunten 46 – 45 – 54 – 50 – 49 – 46  te volgen. Ook met de knooppunten die op je basisroute liggen kan je spelen. Zo kan je in plaats van richting knooppunt 51 richting knooppunt 44 rennen en iets later weer op je lus aansluiten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Tip: ben je van plan om langzaam op te bouwen, breid je route dan uit in de buurt van het eindpunt. Lukt het je niet om de extra lus nog te volgen, dan kan je die makkelijk overslaan.

4. Pik je loopmaatjes onderweg op

Geef toe: lopen in groep is leuker dan solo, toch? Wil je je loopmaatjes optrommelen, dan kan je hen onderweg oppikken door een route samen te stellen die voorbij hun startpunt loopt. Zo heb je meteen enkele aanknopingspunten waarop je je route verder kan uitbouwen. Wie alleen loopt, kan dergelijke aanknopingspunten kiezen op basis van verrassende bezienswaardigheden onderweg – denk aan: knappe uitzichten, kleurrijke bloemenvelden of kunstwerken. Lopen was nog nooit zo leuk!

waasland_arcade_kruibeke.jpg
Bos 't Ename bloemen Oudenaarde.jpg
Waaienberg.jpg

5. Laat je verrassen

Je kan zelf je looproutes samenstellen óf je kan je laten verrassen. Of je nu into trailrunning, lange afstanden of start to run bent: door slechts één knooppunt aan te duiden, kan je je door onze planner laten verrassen met een gloednieuwe looproute. Het enige wat jij hoeft te doen, is de regio en de gewenste afstand aan te duiden, het programma doet de rest! Alhoewel… je loopoutfit aantrekken en je beentjes op de proef stellen is ook aan jou, natuurlijk. ? Ken je trouwens onze persoonlijke routeplanner al? Die stelt wandel- en fietsroutes samen op basis van jouw interesses en laat je nieuwe horizonten verkennen. Stap, of beter: loop, dus eens uit je comfortzone!  

6. Loop langs provinciale domeinen 

Stel een route samen die door een provinciaal domein loopt. Daar kan je aansluiten op een looproute die door het domein slingert. Zo kan je in Puyenbroeck, De Gavers, De Ster en Nieuwdonk een (korte) looplus volgen voordat je je looptocht verderzet. 

7. Download het gpx-bestand

Zo’n knooppuntenroute al lopend volgen, is dat wel handig, horen we je denken. Het antwoord is simpel: ja! Het enige wat je hoeft te doen, is het gpx-bestand te downloaden, zodat je je onderweg niet hoeft te focussen op de knooppunten, maar je kan laten leiden door de gps op je sporthorloge (of smartphone). Handig: je kan de GPX-bestanden meteen in je Strava-account uploaden en zo eventueel delen met je loopmaatjes!