7 redenen om alleen te wandelen

7 redenen om alleen te wandelen

Overtuig jezelf om solo op avontuur te gaan

In ons gratis magazine onthult vlogger en cartooniste Floor Denil waarom ze zo graag alleen wandelt: “Het is voor mij geen keuze, maar eerder een gewoonte. Het is een kans om eens voor de volle honderd percent egoïstisch te zijn en mijn eigen goesting te doen.” Nog niet helemaal overtuigd om zelf eens alleen op pad te gaan? Deze voordelen van een solowandeling trekken je misschien wél over de streep.

1. Het geeft je zelfvertrouwen een boost

Is je uitrusting compleet? Weet je waar het startpunt precies ligt? Heb je het gpx-bestand wel op de goede manier gedownload? En wat als je verkeerd wandelt? Wanneer je voor het eerst alleen gaat wandelen, kan dat best uitdagend zijn, maar laat dat je vooral niet afschrikken. Wanneer je die uitdagingen aangaat én overwint, zal de voldoening na het avontuur des te groter zijn. Je had namelijk de moed en vastberadenheid om ervoor te gaan en ook tijdens de wandeling door te zetten – ja, zélfs tijdens die pittige beklimmingen. Dat verdient een applausje voor jezelf. Hallo, extra zelfvertrouwen!

Nemen je twijfels en onzekerheden toch de bovenhand? Kies dan voor een korte en minder uitdagende wandelroute, en bouw langzaam aan op. Voor je het goed en wel beseft, ben je een doorwinterde solohiker!

2. Je bent volledig onafhankelijk

Deze spreekt uiteraard voor zich. Trek je alleen de natuur in, dan kan je volledig zelf bepalen waar, wanneer en aan welk tempo je wil wandelen. Het staat je toe om je eigen keuzes te maken, en op je eigen manier van het moment te genieten. Een hongerke onderweg? Dan is er niemand die je zal tegenhouden om op een terrasje of picknickbank neer te ploffen. Liever een avond- dan ochtendwandeling? Niemand die je in de weg staat om lang uit te slapen en pas ’s avonds je wandelschoenen aan te trekken.  

picknick assenede.jpg

3. Je kan eindelijk naar die nieuwe podcast luisteren

Alleen wandelen saai? Neen hoor. Integendeel zelfs: je kan ten volle genieten van de natuur rondom je én tegelijkertijd luisteren naar die podcast waar iedereen het over heeft, of dat inspirerende luisterboek in je oren steken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de podcast ‘Op Wandel’ van wandelinfluencer Dorien Draps of de 17 afleveringen van ‘Wanderland’? Ook leuk: stel je eigen wandelplaylist samen, en deel ‘m met andere solohikers. 

4. Je leert jezelf beter kennen

Tijdens je solowandeling ben je aangewezen op jezelf, waardoor je jezelf op een andere manier leert kennen. Waar liggen je grenzen? Waar ben je sterk in? Hoe veerkrachtig ben je? Wat zijn je kleine en grote angsten? Je kan jezelf tijdens het hiken uitdagen, zowel fysiek als mentaal, om een antwoord te krijgen op die vragen en aan zelfontdekking te doen. Je zal leren hoe geduldig (of juist niet 😉) je bent, hoe je naar de wereld kijkt, wat jouw motivaties zijn, maar ook hoe het met je conditie gesteld is. Tip: houd een wandeldagboek bij waarin je na elke solohike kan neerpennen wat je tijdens die wandeling over jezelf ontdekt hebt.

oude kale vallei wandeling
Solowandelaar op de Oude Kalevallei wandelroute.
floor denil in Maldegemveld
Floor Denil op een meerdaagse solowandeling in het Meetjesland.

Naast naar een podcast of muziek luisteren, kan je tijdens het wandelen trouwens ook aan mindfulness doen. Word je, zonder afleidingen of prikkels, bewust van de natuur om je heen: focus je op de fluitende vogels, het geritsel van de bomen, een kabbelend beekje of het gevoel van je voeten die de grond raken bij elke stap die ze zetten. Wandel je langs een gezellig bankje? Zet je dan even neer en concentreer je op je ademhaling. Apps zoals iBreathe en Headspace kunnen je daarin ondersteunen.

5. Het helpt je om alleen te leren zijn

Alleen zijn kan best beangstigend zijn. Solohiken biedt een laagdrempelige manier om op je eigen tempo alleen te leren zijn én te genieten van die me-time. Het helpt je om, ook wanneer je je wandelschoenen niet aanhebt, om te kunnen gaan met stilte en momenten waarop je volledig op jezelf aangewezen bent. Onze tip? Demp tijdens het wandelen de meldingen op je smartphone, zodat je kan wennen aan - en genieten van! - prikkelloze momentjes.

Is de stap te groot? Neem dan de hond van de buren mee of begin met een korte solowandeling tijdens je lunchpauze. Geef jezelf de tijd om er een gewoonte van te maken elke middag een halfuurtje alleen te wandelen. Wie weet smaakt het na een tijdje dan wel naar meer…

wandelen lebbeke.jpg

6. Je beleeft wandelen veel intenser

Wandelen in je eentje, da’s een totaal nieuwe manier van wandelen. Alles lijkt namelijk veel intenser: de vogels lijken harder te fluiten, de kleuren om je heen lijken veel feller, je kan ongegeneerd luidkeels meekwelen met je favoriete nummers, de voldoening na de wandeling is dubbel zo groot en wanneer je verkeerd loopt, tja, dan kan je alleen jezelf de schuld geven. Wedden dat je na afloop dan ook veel vermoeider zal zijn dan je normaal bent na een dagje stappen?

7. Je leert socialer zijn

Wanneer je alleen gaat wandelen, is dat net een manier om even te ontsnappen aan sociale verplichtingen. Desalniettemin kan het de meer introverte stappers wel dat duwtje in de rug geven om zich tóch socialer op te stellen. Wanneer je alleen gaat wandelen, bestaat de kans dat je de weg moet vragen of je andere wandelaars tegen het lijf stapt die een praatje willen slaan. Misschien maak je wel nieuwe wandelbuddies! Om maar te zeggen: op een solohike hoef je niet per se elke vorm van sociaal contact te vermijden. Meer zelfs: het kan leerrijk zijn om met andere solowandelaars in gesprek te gaan. Wie weet kunnen jullie elkaar wel tips en tricks meegeven.