Watermolen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Watermolen fietsroute

Length
39,3 km
Time
2u 15m
Terrain
98% Verhard

Rekegemstraat 28, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze idyllische fietsroute verkent het heuvelachtige platteland rond Zwalm en Horebeke. Hoewel het grootste deel van de route je langs gemakkelijk berijdbare verharde wegen leidt, zorgen enkele hellingen en kasseistroken voor een uitdaging. Maar je krijgt er zeker iets voor in de plaats: deze fietsroute is een aaneenschakeling van prachtige verzichten en passeert langs pittoreske dorpen, boerderijen en oude watermolens.

Startpunt

De Zwalmmolen

Zwalmmolen_DavidSamyn3.jpg

Deze oude watermolen is het ideale vertrekpunt om de Zwalmvallei te verkennen. De eerste vermelding van de molen dateert al van 1040 en was actief tot 1970. Hij vermaalde oorspronkelijk koren en lijnzaad, maar later werd hij ook gebruikt voor het malen van cichorei, maïs, rijst, tabak en graan. De tocht start met de beklimming van een helling, die in de volksmond de ‘Zwalmberg’ wordt genoemd. Bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op Zwalm.

 

 

Knooppunt 9-11

Bostmolen

Bostmolen.jpg

Al bijna duizend jaar kan je op deze plek een graanmolen terugvinden die wordt aangedreven door de stroming van de Zwalm. Het huidige gebouw dateert van 1630 en is beschermd als monument, samen met de omliggende gebouwen. 

Knooppunt 70-43

Den Drijhaard

Indendrijhaard.jpg

In het pittoreske dorpje Zegelsem kan je bij eet- en praatcafé Den Drijhaard binnenspringen voor iets lekkers tegen een zeer schappelijke prijs. De naam is niet toevallig gekozen, want in de zaak zijn inderdaad drie haarden. Bonuspunten voor het grote terras en de speeltuin!

Knooppunt 77

Horebeke en de Geuzenhoek

Geuzenhoek.jpg

Horebeke is met net 2000 inwoners een van de minst bevolkte gemeentes van België. De gemeente bestaat uit twee dorpskernen die vlak bij elkaar liggen en verschillende gehuchten, en staat vooral bekend om haar prachtige verzichten en uitgestrekte weilanden.

Het gehucht Geuzenhoek neemt je terug in de tijd naar een uniek stukje geschiedenis. Deze protestantste kerkgemeente is ontstaan in de 16e eeuw. De protestanten werden de grote steden uitgedreven en vestigden zich op het platteland. Onder meer door zich voor te doen als Katholieken heeft deze protestantse gemeenschap de contrareformatie overleefd en bouwden ze na de godsdienstvrijheid in 1872 de nieuwe kerk. Vandaag is dit de laatst overgebleven protestants-calvinistische kerk op het Vlaamse platteland. 

Knoppunt 77-64

Moldergemmolen en de Molenberg

Moldergemmolen.jpg

Aan de voet van de Molenberg ligt de Moldergembeek, waarlangs in de 13e eeuw de Moldergemmolen werd gebouwd. Deze was eigendom van de abdij van Ename tot 1793 en werd vooral gebruikt als zaagmolen en oliemolen. Zowel de Moldergemmolen als de Molenberg zijn beschermd als monument. De Molenberg is een smalle kasseihelling en een klassieker uit de Ronde van Vlaanderen. Het is een van de moeilijkste stukken op deze route door de combinatie van kasseien met een stevige helling.

Knooppunt 66-59

Vinkemolen

Vinkemolen TOV.jpg

De Vinkemolen, een oude standerdmolen, is al van ver te spotten en domineert al snel het landschap. Deze molen stond oorspronkelijk in Oosterzele, waar hij tot 1956 maalde. In 1983 waaide de molen omver en pas in 2002 werd de Vinkemolen heropgebouwd op Franskouter, op de plaats waar vroeger al een andere standerdmolen stond. De inhuldiging gebeurde in 2003.

Knooppunt 67-53

Ijzerkotmolen

Ijzerkotmolen.jpg

De volgende etappe is iets vlakker en laat je op verschillende plaatsen de Zwalmbeek oversteken, bijvoorbeeld via een smalle weg die tussen de gebouwen van de IJzerkotmolen gepropt zit. De eerste vermelding van het gebouw dateert uit de 15e eeuw. De watermolen heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad waaronder ijzermolen, kopermolen, papierfabriek, olieslagerij, graanmolen en brouwerij. In 1954 werd de graanmolen uit dienst genomen, maar hij werd in 1999 weer maalvaardig gemaakt.

Eindpunt

Zwalmmolen