Wanneer bloeien boshyacinten?

Elk voorjaar rolt de paarsblauwe boshyacint haar bloementapijt uit in de Vlaamse bossen. Tijdens de lente van 2019 verwachten we de komst van deze mooie voorjaarsbloeier rond de paasvakantie in april

Boshyacinten weetjes

WAT IS EEN BOSHYACINT?

De wilde hyacint, ook wel boshyacint, is een paarsblauwe voorjaarbloeier met een klokvorm. In het Engels heten ze dan ook bluebells. Een Vlaams koosnaampje is dan weer de blauwe kousjes. De wilde hyacint komt vooral voor in oudere bossen met eiken en beuken. Buiten het bos vind je de boshyacint zelden. Ze is zeer kwetsbaar en gevoelig voor vertrappeling, ook wanneer ze niet bloeien. Daarom is het steeds belangrijk om altijd op de wandelpaden te blijven.

WANNEER BLOEIEN DE BOSHYACINTEN?

Wanneer je de populaire voorjaarsbloeier kan spotten verschilt elk jaar. Het bloeien van deze hyacinten is enorm weersafhankelijk. Hoe meer zon in het voorjaar, hoe vroeger de bloemenpracht zich laat zien. Gemiddeld is het wachten tot midden april, begin mei. Eens ze er zijn, blijven ze niet lang! De boshyacint verdwijnt weer na ongerveer 2 weken. Je wacht dus best niet te lang om ze te bekijken.

WAAR VIND IK DE BOSHYACINT?

Het bekendste bos met de zogenaamde bluebells is dat van Halle. Jaarlijks trekken tienduizenden toeristen naar het Hallerbos. Gelukkig zijn er heel wat rustige bossen met dezelfde mooie bloementaferelen. In Oost-Vlaanderen zijn er maar liefst 9 bossen te vinden waar je ze kan spotten. 

Bekijk de bossen

WAAR MOET JE OP LETTEN?

De mooie bloemen zijn heel erg kwetsbaar, daarom is het belangrijk om deze regels te respecteren.

Blijf op de wandelpaden

Het is belangrijk om op de wandelpaden te blijven. Zo worden er geen boshyacinten vertrappeld.

Gooi je afval in de vuilnisbak

Afval hoort niet thuis in een bos. Hou je afval bij of ga op zoek naar een vuilnisbak in de buurt.

Houd je hond aan de leiband

Honden kunnen boshyacinten vertrappelen. Het is belangrijk om je viervoeter veilig bij je te houden aan de leiband.

Pluk geen bloemen

Iedereen wil genieten van het prachtige paarse tapijt. Pluk dus zeker geen bloemen.

In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos | Het hyacintenfestival