Bloeiend Oost-Vlaanderen

Streekproducten

DE GENTSE AZALEA

De Gentse Azalea kreeg op 17 maart 2010 een officiële erkenning als Europees streekproduct. Het is de eerste keer dat de Europese Unie een niet-eetbaar product officieel als streekproduct erkent. Enkel azalea's die aan welbepaalde kwaliteitseisen voldoen en in Oost-Vlaanderen geteeld zijn, mogen sindsdien als 'Gentse azalea' in de handel komen.

De Gentse Azalea is afkomstig uit China, Taiwan en Japan (Oost-Azië). De Gentse hovenier Judocus Huytens bracht vanuit Engeland vanaf 1774 merkwaardige nieuwigheden naar het Gentse waaronder Rhododendrons en azalea's. De eigenlijke invoer van Azalea Indica gebeurde in 1808 door kapitein Welbanck van Engeland. De populariteit kwam er halfweg de 19de eeuw dankzij hofbouwer Louis Van Houtte die de tuinbouwschool te Melle leidde. De Gentse Azalea behoort botanisch tot het geslacht van de Rhododendrons.

Vandaag wordt maar liefst 80% van alle Europese azalea’s in Vlaanderen geteeld, met Lochristi en deelgemeenten Beervelde, Zeveneken en Zaffelare als epicentrum.

Meer info: www.gentseazalea.be

DE VLAAMSE LAURIER

De Vlaamse laurier werd op 6 mei 2015 officieel erkend als Europees streekproduct. Het is pas de derde keer dat de Europese Unie een niet-eetbaar product erkend als streekproduct (Gentse Azalea in 2010 en een Hongaarse Roos in 2012).

De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit. Door de stek-van-stek-methode te hanteren, ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn. De meest courante snoeivormen zijn de piramides, de bollen en de zuilen.

Het teeltgebied van de Vlaamse laurier behelst het aaneengesloten gebied van de bestuurlijke arrondissementen Brugge, Eeklo, Gent, Roeselare en Tielt. Het gebied kent een lange traditie van laurierteelt. De oudste berichtgevingen over de Vlaamse laurier dateren van de 16de eeuw.

Vandaag wordt 90% van de Vlaamse laurieren geëxporteerd. De Vlaamse laurier is het paradepaardje van de plantenverhuur en duikt overal in Europa op bij grote feestelijkheden zoals modeshows, grootste huwelijken tot en met het WK voetbal.

Meer info: www.vlaamselaurier.be