De Ceder fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

De Ceder fietsroute

Length
16,1 km
Time
1u tot 1u 20min
Terrain
97% Verhard

Parijsestraat 34, 9800 Deinze

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

De Ceder fietsroute

Instant vakantiegevoel verzekerd langs de Leie tussen Deinze en Gent! Deze korte tocht neemt je mee door het adembenemende landschap dat zoveel kunstenaars inspireerde.

Toegankelijkheid

Deze route is toegankelijk voor iedereen, ook wie met een aangepaste fiets rijdt. 

Troeven:

  • De wegen op deze route zijn vrijwel allemaal verhard.
  • Er zijn aangepaste parkeerplaatsen.
  • Er is onderweg toegankelijk sanitair (Mudel en Brielmeersen).

Aandachtspunten:

  • Zit- en picknickbanken zijn niet altijd even goed bereikbaar.
  • Er zijn enkele drempels én er is ook een kort stukje zonder fietspad. Op dat beperkte traject fiets je even over de rijbaan. Even de aandacht erbij houden, dus.
  • Wees extra voorzichtig bij het oversteken van de Gaversesteenweg en de Deinsesteenweg.
Startpunt

Knooppunt 13

Opgelet: wegens werkzaamheden is er tot en met 1 september 2023 geen taverne en toegankelijk sanitair ter hoogte van de startplaats. 

KNOOPPUNT 7-5

MUSEUM VAN DEINZE EN DE LEIESTREEK (MUDEL)

preview_L.+MG_2760Fiets+MuDel.jpg

De Leiestreek inspireerde generaties Latemse kunstenaarsgroepen en andere artistiekelingen uit de streek. Wie graag een compleet overzicht krijgt, van 1860 tot vandaag, moet in dit museum zijn. Laat je overweldigen door Emile Claus’ ‘De bietenoogst’, het al even bekende ‘Overtocht van het veer op de Leie te Latem’ van Xavier De Cock, en verder werk van onder meer George Minne, Constant Permeke en Raoul De Keyser. Mis ook het hoofdstuk industriële archeologie niet: behalve als een trefpunt van kunstenaars was Deinze een eeuw geleden ook bekend om zijn productie van zijde, kinderwagens en speelgoed.

RECREATIEDOMEIN DE BRIELMEERSEN

Brielmeersen Deinze TOV.jpg

Dit recreatiedomein van 40 hectare ligt tussen de Leie en het Schipdonkkanaal. Met z’n speeltuin, dierenpark, doolhof en minigolfbaan is het een waar paradijs voor kinderen. Vanop het terras van de cafetaria hou je bij een koffie of streekbier een oogje in het zeil.

KNOOPPUNT 6

BRASSERIE BRUNO

Wil je naast klassieke gerechten ook een portie lokale kunst meepikken? Blaas dan even uit bij Brasserie BrunO, een voormalig pakhuis met een terras aan de Leieboorden. Op het eigen tuinterras achteraan en - in de zomer - op een extra terras aan de kade langs de Leie is het er altijd leuk zitten.

KNOOPPUNT 6-9

LEIEMEERSEN

Tussen knooppunten 6 en 9 is het een drietal kilometer zeer comfortabel fietsen over het jaagpad langs de Leie. Hier zette Albijn van den Abeele, de beschermheer van de Latemse schilders, de Leiemeersen vaak op doek in frisse kleuren en helder licht. 

KNOOPPUNT 11

ASTENE SAS

Astene sas 1 TOV.jpg

Het sascomplex Astene sas, met zijn ophaalbrugje, sasmeestershuis en en jaagpad is als dorpsgezicht beshermd. Vlakbij de brug runt sasmeester Wim, vaak vergezeld van papegaai Boris, het Oud Sashuis, een authentieke staminee met een gezellig terras en een leuke verzameling scheepsattributen en maritieme schilderijen. Je lest er je dorst met een Schobiak huisbier en stilt je honger met een stevige boterham of goed gevuld ‘plankske van het huis’.

Eindpunt

Knooppunt 13