Schiptrekkers fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Schiptrekkers fietsroute

Length
44,4 km
Time
1u 40m
Terrain
86% Verhard

Dorp, 9470 Denderleeuw

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Ook vandaag dragen de Denderleeuwenaars nog trots hun bijnaam van ‘schiptrekkers’: het beroep dat veel mannen (en soms vrouwen) hier uitoefenden toen op de Dender nog geen sprake was van gemotoriseerd scheepsverkeer. Fiets over het pad waarlangs ze vroeger zwoegden en maak kennis met de landelijke pracht van dit stukje Scheldeland tussen Aalst en Ninove.

Startpunt

Dorpskern Denderleeuw

Knooppunt 80

Schiptrekkersbrug

Dender Denderleeuw.jpg

Je verlaat de dorpskern via de Schiptrekkersbrug over de Dender: een eerbetoon aan de stoere mannen en vrouwen die tot het begin van de 20ste eeuw de schepen vanop de wal met touwen vooruit sleepten. Steenkool uit Wallonië, arduin uit Lessen, bakstenen, pannen, hout, graan, … het werd allemaal via de Dender vervoerd. Rond 1860 telde de gemeente zo’n vijftig schippers en een honderdtal schiptrekkers, die vooral in de wijk Huissegem woonden. Het was zware arbeid, maar voor veel gezinnen de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen. Op de sokkel van de brug prijkt een erfgoedbord met foto’s van vroeger.

Knooppunt 80-85

Dender

Dender Denderleeuw 1 David Samyn.jpg
Dender Denderleeuw 3 Mie De Backer.jpg

Ooit was de Dender een belangrijke economische ader voor de oude industrieën in de steden langs de oever. Vandaag is de rivier in de eerste plaats een groene hoofdas voor het fiets- en watertoerisme in de provincie Oost-Vlaanderen. Het vroegere jaagpad vormt nu een ononderbroken fietspad van bron (Ath) tot monding (Dendermonde). Goed voor een vlakke rit van 65 kilometer!

Een leuke horecatip langs het jaagpad is 't Sas.

Knooppunt 85-84

Molenbeekmeersen

Brug Dender Okegem Ninove.jpg

Na zo’n 3,5 kilometer bollen op het jaagpad langs de Dender, steek je ter hoogte van Okegem het water over. Zo kom je in het miniatuurgebiedje Molenbeekmeersen. Door de grote verscheidenheid aan biotopen is het een erg waardevolle brok natuur waar je enkel onder begeleiding van een natuurgids in mag.

Knooppunt 42-41

Den Dotter

Natuurgebied Den Dotter Erpe-Mere.jpg

Liefhebbers van planten, bloemen en vogels zitten in het natuurgebied Den Dotter (13 ha) helemaal op hun plek. Hier groeien en bloeien meer dan 320 verschillende plantensoorten, met - in het voorjaar - de dotterbloem met stip op nummer één. In de knotwilgen huizen steenuilen, de akkers zijn het speelterrein van veldleeuweriken en kneuen, de wielewaal en boomvalk leven zich uit in de bossen en de gele kwikstaart zoeft langsheen de snelstromende beken.

Aan de rand van het gebied kan je even uitblazen bij Café Caberé.

Knooppunt 81-36

Vlamoven

Gatesvijver in Denderleeuw.jpg

In Welle fiets je voorbij een grote vijver, een overblijfsel van een vroegere leemontginning. Tot halverwege de jaren ’60 van vorige eeuw was hier een steenbakkerij gevestigd, die in de volksmond ‘de vlamoven’ werd genoemd. Verderop, onder de populieren door, word je bij de kruising van vier landbouwwegen beloond met een prachtig panorama op de wijde omgeving.

Knooppunt 36-79

Welle- en Kapellemeersen

Brug Wellemeersen Denderleeuw.jpg
Welle- en Kapellemeersen.jpg
Wellemeersen 3 Inge Van den Heuvel.jpg

Tussen de dorpskernen van Erembodegem en Denderleeuw liggen de laatste intact gebleven overstromingsgebieden van de Dender. Zowel in de Wellemeersen (linkeroever) als de Kapellemeersen (rechteroever) groeit en woont een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Samen behoren ze tot de best bewaarde natuurparels van deze streek. In het gebied kan je vrij wandelen via de wandelpaden. Op de drassige stukken kan dat via knuppelpaden.

Dorpskern Denderleeuw