Rooigemsebeek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rooigemsebeek wandelroute

Length
13,4 km
Time
2u 30m
Terrain
63% Verhard

Huiseplein , 9750 Kruisem

Toon het startpunt op de kaart

Rooigemsebeek routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Start in Huise en volg de loop van de Rooigemsebeek op deze natuurwandeling tussen de dorpjes Lede, Wannegem en het lieflijke Mullem. Hoewel deze regio vaak de 'poort van de Vlaamse Ardennen' genoemd wordt, krijg je door de weidse landschappen, molens, stemmige dorpjes met volkscafeetjes en kapelletjes toch een echt Vlaamse Ardennen gevoel.

Wil je de wandeling inkorten? Dat kan perfect! Kijk op het kaartje of het pdf-bestand voor de mogelijkheden. 

Startpunt

Kerk van Huise

Kasteel Den Ast

Kasteeldomein De Gerlache.jpg

Je wandelt tot aan het kasteeldomein de Gerlache, beter bekend als Kasteel Den Ast, een optrekje in Franse stijl bewoond door de nakomelingen van de Belgische zuidpoolreizigers Adrien en Gaston de Gerlache.

Het kasteeldomein is omgeven door een muur waarin een oude kapel verwerkt zit, die tot de Franse revolutie een bekend bedevaartsoord was. Boven de muur priemt een merkwaardige toren. Hij werd tijdens WOI gebouwd als uitkijktoren van waaruit men zowel Gent als Oudenaarde zag liggen. Tijdens het interbellum deed de toren dienst als chicoreidrogerij of ‘ast’, vandaar de bijnaam van het kasteel. 

 

Dorpsplein Mullem

Mullem (2).jpg
Mullem (1).jpg

De dorpskern van deze deelgemeente van Oudenaarde is niet voor niets beschermd erfgoed. Karakteristiek zijn de authentieke okergele huizen. Net een sprookje! Je vindt hier trouwens twee bistro's: In de Kroon en Bistro Den Ast. Beiden pakken uit met een indrukwekkende drankkaart en verzorgde gerechten. 

Kapelletjes

Kapelletje op de Rooigemsebeek route

Dit zou geen route in de Vlaamse Ardennen zijn, als je niet op verschillende plaatsen kapelletjes zou tegenkomen. Veel ervan zijn felblauw geschilderd, een verwijzing naar Maria aan wie de kapelletjes opgedragen zijn. 

Rooigemsebeekvallei

Rooigemsebeekvallei

Al snel beland je in de groene vallei van de Rooigemsebeek, een waardevol natuurgebied. Hier spot je dieren zoals de vos, steenmarter en hermelijn, en vogels zoals de ijsvogel, bruine kikendiep en veldleeuwerik. 

Tijdens de jaren ’90 werd hier een wachtbekken aangelegd om het dorp Mullem te beschermen tegen overstromingen van de Rooigemsebeek. Op deze plek heeft zich intussen een ecologisch waardevol moeras ontwikkeld. Je kan het zien door door de haag te piepen.

De Valleihoeve

Boerengolf_Valleihoeve_HeikkiVerdurme.jpg

Honger of dorst? Sla dan even de Rooigemstraat in naar de Valleihoeve. Deze hoevewinkel houdt in het weekend een tea-room open. Je kan er aardbeien, witloof of huisbereide advocaat kopen, of even op adem komen met een drankje en een zoete of hartige snack. Ook leuk: ln een weide kan je hier een partijtje 'Valleigolf' spelen, een soort boerengolf met hindernissen zoals grachten, heesters of koeienvlaaien.

Kasteel de Ghellinck d'Elseghem

preview_Wannegem_KasteeldeGhellinckd'Elseghem.jpg

In de Wannegem-Ledestraat loop je dwars door het kasteelpark van het Kasteel de Ghellinck d'Elseghem, beschermd als landschap en monument. Het kasteel zelf, dat je in de verte ziet liggen, wordt ook wel eens het ‘Petit Trianon’ van Vlaanderen genoemd, naar het gelijknamige paviljoen in de tuinen van Versailles. De plannen kwamen van de Franse architect Guimard, die in Brussel ook al het Koninklijk Park en het Koningsplein had ontworpen. Tot 1996 was het kasteel eigendom van de adelijke familie de Ghellinck, nu is het in handen van een privé-eigenaar.

Schietsjampettermolen

Schietsjampettermolen.jpg

Even voorbij het park zie je links al de Schietsjampettermolen liggen, die je straks nog eens passeert. Al in de 16de eeuw stond op deze heuvel een windmolen. In 1708 deed hij dienst als uitkijktoren voor de legeraanvoerders tijdens de Slag van Oudenaarde, maar in 1959 stortte hij in. De molen die er nu staat, werd in 1981 in het West-Vlaamse Houtave ontmanteld en naar deze plek verhuisd. Zijn merkwaardige naam dankt de molen aan een schietgrage ‘champetter’ die na een ruzie een kogel in het molenkot schoot.

Huisekoutermolen

Huisekoutermolen.jpg

Verderop kom je ook nog voorbij de Huisekoutermolen, een prachtig gerestaureerde houten standermolen die sinds eind 2016 ook weer regelmatig maalt. Ook deze molen stond oorspronkelijk in West-Vlaanderen, meer bepaald in Waregem, waar het gemeentebestuur hem in 1971 verkocht. 

Eindpunt

Kerk van Huise