Pedaal wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Pedaal wandelroute

Length
11,9 km
Time
2u 20m
Terrain
54% Verhard

Ronde Van Vlaanderenstraat 9, 9690 Kwaremont

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Glooiende hellingen en nukkige kasseien: het landschap in de Vlaamse Ardennen lijkt gemaakt voor de wielersport. Met je voeten klikvast in je wandelschoenen verken je langs de Pedaalroute in de buurt van het Kluisbos enkele iconische plaatsen waar tijdens de grote klassiekers hevig strijd wordt geleverd.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

Ronde van Vlaanderenstraat

RVVStraat2.jpg

 

De Ronde van Vlaanderenstraat is één langgerekte ode aan de mooiste wielerkoers van het land én de helden die de wielersport groot hebben gemaakt. Het is een monument op zichzelf, met tien levensgrote portretten van mythische wielerhelden, een 1,2 kilometer lange erelijst op het wegdek en een mozaïek van kasseistenen met alle Rondewinnaars aan het monument van Rondepionier Karel Van Wijnendaele.

Knooppunt 10

Café d’Oude Hoeve

Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn2.jpg
Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn.jpg

Café d’Oude Hoeve is een begrip in de wielersport. Na 55 jaar achter de tapkast gaf Georgette Huysman – oma van profrenner Dries Devenyns en levende legende – in 2015 de fakkel door aan Joëlle Coccioli. Wielrenners, wandelaars en buurtbewoners zijn er nog altijd even welkom. Sportieve fietsers genieten er van een verkwikkende douche. Voor fietsers met pech is er een basispakket om banden te stoppen. Uiteraard is er ook lekker bier en vooral veel goed gezelschap.

Knooppunt 9-22

Kluisbos

panorama Kluisbergen_0.jpg
bomen lente kluisbos.jpg
boshyacinten kluisbos.jpg

Een brede landweg brengt je naar het Kluisbos. Je wandelt er letterlijk op de taalgrens, met een prachtig uitzicht op het ‘weidse Waalse land’, zoals een rustbank vermeldt. Het 300 hectare grote bos, waarvan het grootste deel in Vlaanderen ligt, bestaat uit een bonte mix van beuk, eik en berk, verschillende soorten naaldbomen, tamme kastanjes en populieren. In de lente zorgen voorjaarsbloeiers als sleutelbloem, bosanemoon, wilde hyacint, daslook en speenkruid er voor een kleurrijk schouwspel.

Knooppunt 69

Kwaremont

Sint-AmandusKerk_DavidSamyn3.jpg

De naam ‘Kwaremont’ is van Gallo- Romeinse oorsprong en betekent ‘vierkante berg’. Niet toevallig, zo blijkt. Je bereikt het dorp via een smal landweggetje en een behoorlijk steile klim. Onderweg domineert de witgekalkte Sint-Amanduskerk het landschap. Kort na WOII vestigden zich heel wat kunstenaars in het dorp. Ook vandaag zijn er nog verschillende ateliers en galeries. In de gezellige dorpskom wordt de sfeer verder bepaald door een fraaie vierkantshoeve, de bakstenen kerkhofmuur en uiteraard de kasseien waarop nogal wat wielrenners hun tanden stukbijten.

Knooppunt 69

Reca Kwaremont

In de Zon Kwaremont.jpg
In 't Palet Kwaremont.jpg
In 't Palet Kwaremont (2).jpg

Eetcafé In de Zon
Gemoedelijk eet- en praatcafé aan het Kwaremontplein. Het gebouw doet al meer dan honderd jaar dienst als dorpsherberg. Wielerverslaggever Michel Wuyts liet zich graag lyrisch uit over bazin Suzanne, die het café wekelijks één uur na de mis op zondag openhield. In 2011 werd In de zon overgenomen en grondig gerestaureerd. Let ook op het gekleurde glas-in-loodraam met de cafénaam in art-decostijl boven de toegangsdeur.

Restaurant In ‘t Palet
Gezellig restaurant op de top van de Kwaremont, met daglunch, weekendsuggesties en een beperkte kaart met klassiekers. In de tearoom kan je doorlopend terecht voor ijs, gebak of een vlugge snack met een biertje. Binnen brandt de open haard, buiten vind je beschutting onder de bomen van het tuinterras.
 

Knooppunt 65

Oude Kwaremont

OudeKwaremont.jpg

De Kwaremont is niet alleen de naam van een dorp, maar ook van een legendarische helling uit de Ronde van Vlaanderen. De langste geplaveide beklimming van België staat bekend als een geduchte kuitenbijter en werd sinds 1974 meer dan veertig keer in het parcours opgenomen. Sinds de verplaatsing van de aankomst naar Oudenaarde en de invoering van het lussensysteem in 2012 wordt de Oude Kwaremont per editie drie keer bedwongen.

Knooppunt 16

Paterberg

DePaterberg_DiegoFranssens.jpg

Het laatste stuk van de route benadrukt vooral het landelijke karakter van de Vlaamse Ardennen, met vaak panoramische uitzichten. Je stapt er op grotendeels onverharde wegen tussen akkers en weiden. Vlakbij Knooppunt 16 bedwing je een stukje van de Paterberg, samen met de Koppenberg en de Oude Kwaremont een van de zwaarste hellingen uit de Ronde.

Knooppunt 10

't Konijntje

De benen onder tafel schuiven doe je in drank- en spijshuis ’t Konijntje, met keuze uit verschillende menu’s en klassieke gerechten van de kaart. Het restaurant is vooral vermaard om z’n ruime selectie van om en bij de 300 whisky’s, die al dan niet bij de maaltijden worden geserveerd. In Konijntje’s Whiskywinkel kan je bovendien terecht voor een beperkt aanbod van gelimiteerde whiskybottelingen en andere sterke dranken.

Ronde van Vlaanderenstraat