Lights, camera, action!

Fietsen en wandelen langs Oost-Vlaamse filmlocaties

Nog meer zin in film nu het Film Fest Gent stilaan op zijn einde loopt? Ga dan wandelen of fietsen langs filmlocaties in de stad en op andere plekken in Oost-Vlaanderen!
7 x filmlocaties om te zien in Oost-Vlaanderen:

Schellebelle 1919 (2011)

Met de Scheldeverentocht (lus 1) fiets je langs het centrum van Schellebelle en het veerpont, plekken waar regisseur Johan Heldenbergh zijn camera neerpootte voor 'Schellebelle 1919' (2011). Aan de overkant van het veer maak je met de Kalkense Meersenroute 3 mooie wandelingen door het gelijknamige natuurgebied. Heldenbergh was ook te zien in Aanrijding in Moscou (2008), een film die deels werd opgenomen in de buurt van het Ledebergplein. En in The broken circle breakdown (2012) zag je Heldenbergh en zijn band opreden in café Damberd op de Korenmarkt en in jazzclub Hotsy Totsy.

> Scheldeverentocht   > Kalkense Meersenroute

Stille Waters (2001)

Samen met het wat verderop gelegen Sint-Amands vormden Mariekerke, de veerboten en de machtige Schelde het decor voor de populaire fictiereeks 'Stille Waters' (2001), met Jan Decleir en Antje De Boeck. Ook het gehucht Buitenland en De Notelaer in Hingene kwamen uitgebreid in beeld. Ontdek ze langs het wandelnetwerk In het land van Stille Waters en de Scheldedijk fietsroute. Nog in de buurt: het voetbalveld van Mariekerke, waar Jan Verheyen deels zijn filmkomedie 'Team Spirit' (2000) opnam.

> Scheldedijk fietsroute

Halfweg (2014)

'Halfweg' (2014), de thriller van Geoffrey Enthoven met Koen De Graeve en Veerle Baetens, werd in een twintigtal dagen gedraaid op één plek: de befaamde Villa Carpentier, hét pronkstuk van Art Nouveau in Ronse. Verken met je smartphone in de hand deze en andere architecturale pareltjes van de stad met de gratis My Tours-wandelapp. Het mooie station en het stationsbuffet van Ronse, de Sint-Hermeskerk en de voetgangersbrug over de sporen fungeerden dan weer als decor in 'Witse: De Film' (2014), met Hubert Damen en Wim Opbrouck.

> My Tours-wandelapp

The White Queen (BBC-reeks)

Wie op Canvas keek naar de historische BBC-reeks 'The White Queen', kreeg ook een prachtig stukje Vlaamse Ardennen te zien. Voor de winterse sneeuwscène in aflevering 1 werd in het Muziekbos een kunstsneeuwtapijt aangelegd, en ook de beroemde Geuzentoren kreeg een gastrolletje. Een mooie wandeling door dit natuurdomein maak je met onze Muzieksbosroute. In Gent werd onder andere gefilmd in het Gravensteen, de Sint-Baafsabdij en de kelders van het  Geeraard de Duivelsteen. De camera's rolden ook in de bossen van Ursel in het Meetjesland.

> Muzieksbosroute

De Teleurgang van de Waterhoek (1971)

De opvallende Mirabrug, een driedelige metalen brug over de Durme in Hamme, is een pareltje van industrieel erfgoed. De brug dankt haar naam aan de verfilming uit 1971 van het boek 'De Teleurgang van de Waterhoek' van Stijn Streuvels, met Willeke Van Ammelrooy in een schandaalrol als Mira. De brug vormt een ideale uitvalsbasis om langs het wandelnetwerk 'In het land van Stille Waters' de Durmevallei te verkennen.

> Wandelnetwerk In het land van Stille Waters

Daens (1992)

Wie Aalst zegt, zegt behalve carnaval natuurlijk ook priester Daens. Een flink deel van Stijn Coninx' biografische film uit 1992, met Jan Decleir in de titelrol, werd opgenomen in de straten van de ajuinenstad. De Daens-stadswandeling van Toerisme Aalst voert je van de wieg tot het sterfbed van deze memorabele man.

> Daens-stadswandeling

Daar is een mens verdronken (1983) / Hard labeur (1985)

Het pittoreske en fotogenieke Mullem werd al vaak gebruikt als decor in films en tv-series, onder meer in 'Daar is een mens verdronken' (1983) en 'Hard labeur' (1985), met Chris Lomme en de overgetelijke Jo De Meyere als boer Speeltie. Aan het kasteel de Gerlache bovenop de Ast heb je een indrukwekkend panorama op de Scheldevallei, vlakbij kan je genieten van een lekker streekbier in één van de tavernes op het dorpsplein. Verken Mullen en omgeving met de Gulden Ei fietsroute, de gele lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute of de Rooigemsebeek wandelroute.

> Gulden Ei fietsroute   > Gele lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute     > Rooigemsebeek wandelroute