Bloeiend Oost-Vlaanderen

EVENEMENTEN

evenement in de bloemetjes

midden juni - 28 september

Start aan Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, Laarne

Zomerzoektocht LaarneZoals elk jaar organiseert de Krant van West-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen, zomerse zoektochten in onze provincie. Dit jaar is de sierteeltstreek aan de beurt. De Krant organiseert een fietszoektocht in de b(l)oeiende omgeving van Laarne. Langs het parcours van de Begoniaroute krijg je verschillende vragen voorgeschoteld. Deelnemen is gratis en kan elke dag tot en met 28 september 2018. Enkel originele deelnameformulieren komen in aanmerking. Je kan deelnameformulieren vragen bij Toerisme Laarne, Dorpsstraat 2, Laarne, T 09 365 46 00, en bij Toerisme Wetteren, Markt 1, Wetteren, T 09 366 31 04.

Wekelijks of maandelijks

Wetterse watertuin

Jabekestraat 79, Wetteren

Van midden april tot midden augustus elke zaterdag vrij toegankelijk van 9u tot 17u. Reservatie niet nodig. T 09 369 82 97.

LoS Sierteeltmuseum

Zaffelare-Dorp 83, Lochristi

Open elk laatste volledig weekend van de maand (van maart t.e.m. november), op zaterdag van 13u tot 17u en op zondag van 10u tot 17u. Toegang 3 euro. www.sierteeltmuseum-los.be

Open tuinen van de Landelijke Gilden

Vanaf april tot december kan je 189 tuinen bezoeken in het Vlaamse. Via hun website of bij Aveve kan je de tuingids kopen voor 4 euro. Het laatste weekend van juni vormt het hoogtepunt van de Open tuinen. Dit jaar schenken ze extra aandacht aan het thema 'Tuin, oase van rust', ideaal om eens van de dagelijkse stress te ontsnappen.

Juni

2 en 3 juni: Velt-ecotuindagen

In het weekend van 2 en 3 juni tussen 10u en 18u kan je in 250 verschillende Vlaamse tuinen terecht voor een gratis bezoek. Tuineigenaars geven je met veel plezier boeiende tips!
Meer info vind je op de Velt website.

17 juni: Begeleide fietstocht Lochristi

parking achter het gemeentehuis (Koning Boudewijnlaan 5)

Deze begeleide fietstocht van ongeveer 30 km brengt je onder andere langs aardbeienteler Van Bockstal in Zeveneken, het Park van Beervelde tot Lochristi Sierteeltmuseum in Zaffelare!

Meer info vind je op onze pagina http://www.tov.be/nl/pagina/begeleide-fietstochten

24 juni: Open tuin dag Tuinbouwschool Melle

Brusselsesteenweg 165, 9090 Melle

Deze zondag maakt de Tuinbouwschool hun volledige domein toegankelijk voor bezoekers. Er zal ook een creamarkt zijn en hun leerlingen zullen verschillende demo's geven. Het natuurreservaat zal ook te bezoeken zijn.

Augustus

5 augustus: begeleide fietstocht Wetteren

Markt 1, 9230 Wetteren

Een jaarlijks succes in de prachtige sierteeltregio Wetteren, inclusief bezoeken aan gespecialiseerde sierteeltbedrijven én drankje.
De Floraliëntochten stellen nooit teleur!

Meer info vind je op onze pagina http://www.tov.be/nl/pagina/begeleide-fietstochten

September

9 september, Open Monumentendag

Huis Thuysbaert, Stationsplein 10, Lokeren

Op zondag 9 september zetten we de parktuin van Huis Thuysbaert (Lokeren) in de kijker. De tuin wordt met aandacht voor zijn oorspronkelijke Belle Epoque-vorm heraangelegd. Rondleidingen mogelijk.

Oktober

12, 13 en 14 oktober: Tuindagen in Beervelde

Beervelde-dorp 75, 9080 Lochristi

De herfsteditie van de tuindagen vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober 2018 van 10 tot 17 uur. De Tuindagen ontvangen dan 230 exposanten en meer dan 20.000 bezoekers. Place to be is zoals altijd het Park van Beervelde, een grafelijk kasteeldomein in het hart van de Oost-Vlaamse Bloemenstreek. Dit jaar staat de figuur van Reynaert centraal. Meer info over het programma en tickets.

Maart

maart 2019: workshops rozen snoeien bij rozenkweker Van Sante (o.v.)

Smetledestraat 52, 9230 Wetteren

  • In deze workshop worden een aantal basisregels met betrekking tot het snoeien van rozen uitgelegd. Hoe reageert een roos op snoei? Waarom is het snoeitijdstip zo belangrijk? Hoe ga je te werk met een verwilderde klimrozelaar of uit de kluiten gegroeide heesterroos.
  • 2 workshops: om 13 uur en om 15 uur
  • Doelgroep: Iedereen die wel eens een roos snoeit en dat op een veilige en correcte manier wil doen. Geen voorkennis vereist. 
  • Deelname: € 6 pp
  • Ten laatste drie dagen op voorhand inschrijven (carl.van.sante@telenet.be of tel 09 369 04 39)

24 maart 2019: plantenmarkt Opdorp (o.v.)

Dries, 9255 Opdorp

Jaarlijks vindt er op het dorpsplein in Opdorp (Buggenhout) een plantenmarkt plaats. Deze editie vindt plaats op zondag 24 maart van 9u30 tot 17u.
Meer info

April 2019

7 april: Groenmarkt tuinhier Oudegem (o.v.)

Hofstraat, 9200 Oudegem (Dendermonde)

Het Kerkplein, de Hofstraat en de tuin van de oude pastorie worden van 9u tot 17u omgetoverd tot een oase van groen waarbij iedereen met groene vingers inspiratie kan opdoen om thuis nieuwe creaties uit te voeren. "Werkelijk iedere vorm van tuinieren komt aan bod: Bonsai, kruiden, vaste planten, éénjarigen, heesters, sier- en fruitbomen, rozen, sierkippen, bio-producten, ornamenten en grasmaaiers. Er zijn 40 standhouders en een cavabar!

april: Streekproductenmarkt Lekker Oost-Vlaams (o.v.)

Groentemarkt, 9000 Gent

Voor het Groot Vleeshuis zal een streekproductenmarkt plaatsvinden waar je van een twintigtal Oost-Vlaamse hoeve- en streekproducenten hun lekkernijen zal kunnen proeven.
De Gentse azaleakweker Geert De Waele zal ook aanwezig zijn, zijn producten zijn een lekkernij voor het oog! 

20 april: 18e editie van de Lootse Hoeve-Bloemenmarkt (o.v.)

Dorp, 9080 Lochristi

Eens per jaar wordt het centrum van Lochristi omgetoverd in een groene oase vol bloemen. Heel wat bloemen- en plantenkwekers stallen hun kleurrijke koopwaar uit in het dorp. Bovendien kan je er verschillende hoeveproducten en streekspecialiteiten vinden. De kinderanimatie en de diverse terrasjes maken de gezellige sfeer compleet. 

Meer info kan je vinden op de website

21 april: lenteverkoop Tuinbouwschool Melle (o.v.)

Brusselsesteenweg 165, 9090 Melle

Van 9u tot 13u zet de Tuinbouwschool in Melle hun bloemetjes buiten. Niet enkel bloemen kan je er kopen, ze bieden ook groenten, heesters en andere planten aan!

25 en 26 april: lenteplantenverkoop Scheppersinstituut Wetteren (o.v.)

Cooppallaan 128, 9230 Wetteren

Op donderdag en vrijdag van 8u30 tot 17u kan je in het Scheppersinstituut te Wetteren terecht voor allerlei lenteplanten die zij jaarlijks aanbieden. De oudderraad zal er pannekoeken aanbieden!

Mei 2019

4 mei: zesde grote bloemen- en plantenmarkt (o.v.)

9260 Wichelen

Deze zesde editie vindt plaats in de straten van Oud Dorp, Pastorijdreef, Paddenhoek, Nederkouter en Dreefstraat. Het is een mooie uitstap voor elke tuinliefhebber! Vanaf 9u tot 18u in Wichelen.

Tuindagen Beervelde

10, 11 en 12 mei: Tuindagen in Beervelde

Beervelde-dorp 75, 9080 Lochristi

De lente-editie van de Tuindagen vindt plaats op 10, 11 en 12 mei 2019 van 10 tot 18 uur. De Tuindagen ontvangen dan 230 exposanten en meer dan 20.000 bezoekers. Place to be is zoals altijd het Park van Beervelde, een grafelijk kasteeldomein in het hart van de Oost-Vlaamse Bloemenstreek. Je kan er ook deelnemen aan bloemenworkshops. Meer info over het programma en tickets.