Bak geutelingen in Elst

Je eigen geuteling bakken? Het kan tijdens de populaire Geutelingenfeesten in Elst.

Afgelopen zondag goot niemand minder dan wielerkampioen Peter Van Petegem in Elst (Brakel) de 35ste Geutelingenfeesten  op gang. Place to be was het Ovenmuseum, waar je nog tot eind volgende maand ook zelf je geutelingen kunt gaan bakken. Voor wie dit populaire volksfeest en de al even populaire streeklekkernij niet kent: geutelingen zijn dikke, zoete ovenkoeken die in de 16de eeuw voor het eerst werden gebakken op verzoek van de Spaanse bezetters.

Die misten hun geliefde tortilla's zodanig, dat ze de lokale bevolking vroegen een lokale versie ervan te verzinnen. Met tarwebloem in plaats van de gebruikelijke maïsbloem. Niet alleen in Elst begon men geutelingen te gieten, maar ook op andere plaatsen in de Vlaamse Ardennen, zoals Louise-Marie, Maarke en Zwalm. Sinds de jaren '70 organiseert Elst jaarlijks zijn Geutelingenfeesten, waar iedere keer weer vele duizenden bezoekers op af komen.

> Bekijk het volledige programma

Dit valt er nog tot 22 februari te beleven:

Ovenmuseum in werking

Niet alleen zondag gonsde het van de bedrijvigheid in het Ovenmuseum. Ook op zondag 1, 8 en 22 februari kan je er nog gaan kijken hoe geutelingen gemaakt worden. Uiteraard met een proeverij achteraf!

Geutelingenwandeltochten

Voor de mooiste Valentijnwandeling moet je op zaterdag 14 februari in de Vlaamse Ardennen zijn. Stap mee op 3 lussen van 6 km door de natuur van Elst en omgeving.

> Bekijk de tochten

Geutelingenworp

Vang op het dorpsplein een geuteling  en win een mooie prijs op zondag 15 februari. Schlagerkoningin Laura Lynn zorgt met een gratis optreden voor extra ambiance.

Dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand in Geraardsbergen

Zin in nog een authentiek Oost-Vlaamse volksfeest? Geraardsbergen viert op zondag 22 februari zijn Krakelingen en Tonnekensbrand, een dubbelfeest dat op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed prijkt. Zoals elk jaar trekt een historische stoet door de stad en kan je tijdens de 'Mastellenworp' krakelingen graaien en prijzen winnen.  Om 20u wordt op de top van de Oudenberg een stropop aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen.

> Bekijk het programma
> Maak er meteen een weekendje Geraardsbergen van en boek je Krakelingenarrangement

Op stap langs de Krakelingenroute

Op een actievere manier Geraardsbergen ontdekken kan met de MyTours wandelapp van Toerisme Vlaamse Ardennen. Download gratis de Krakelingenroute op je smartphone, volg het parcours van de stoet en kom alles te weten over de geschiedenis van het beroemde dubbelfeest. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: de Oudenberg, waar het eeuwen geleden allemaal begon.

> Download de app