Kalevallei fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kalevallei fietsroute

Length
45,9 km
Time
2u 20m
Terrain
89% Verhard

Mariahovelaan 2, 9881 Bellem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Fiets van Bellem tot Mariakerke langs kastelen en door de Oude Kalevallei. Op deze fietstocht krijg je een mooie afwisseling tussen natuur en cultuur, rust en bruisende dorpjes en tussen verharde en onverharde wegen.

Startpunt, knooppunt 5

Onze Lieve Vrouw Geboortekerk Bellem

Kerk_Bellem.jpg
kerk_bellem_interieur.jpg

Aan deze kerk start je de fietsroute. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 16de eeuw. Al sinds de 13de eeuw was er sprake van een soort kerk op deze plaats. In de 19de eeuw werd de kerk het meeste uitgebreid en kreeg hij bijna zijn huidige uitzicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk in brand gestoken, sindsdien is hij weer gerestaureerd en kreeg de kerk zijn huidige vorm.

Tussen knooppunten 5 en 12

Kasteel Mariahove

Kasteel_mariahove_bellem.jpg

Bijna direct nadat je vertrekt op het startpunt kom je op je rechterkant kasteel Mariahove tegen. Dit kasteel kreeg zijn huidige neoclassicistische uitzicht rond 1860. Het originele kasteel dateert uit de 16de eeuw en was eigendom van de Gentse familie Rijm, die eigenaar was van de heerlijkheid Bellem. In 1965 kreeg het kasteel zijn huidige naam ‘Mariahove’ toen het werd overgedragen aan het Verbond der Kloosterzusters van het bisdom Gent. In 2017 zijn de laatste 2 zusters uit het kasteel vertrokken en werd het verkocht aan een kleinzoon van Baron Guy de Crombrugghe de Picqendaele.

Tussen knooppunten 84 en 75

Schipdonkkanaal

schipdonkkanaal.jpg

Tussen knooppunten 84 en 75 steek je het Schipdonkkanaal over. Dit kanaal loopt van Deinze tot Zeebrugge waar het uitmondt in de zee. Het kanaal is 56 kilometer lang en werd in de tweede helft van de 19de eeuw gegraven om het overtollige water uit de Leiestreek af te voeren. Het kanaal heet daarom ook ‘afvoerkanaal van de Leie’. Naast zijn oorspronkelijke functie is het kanaal ook zeer handig voor de scheepsvaart.

Knooppunt 73

Kasteel Ter Wallen

Kasteel Ter Wallen werd al voor het eerst vermeld in 1412. Sinds het oorspronkelijke gebouw is er al veel veranderd aan dit ‘kasteel’. Het domein wordt volledig omgracht en staat in verbinding met de Kale via een sluis voor de afvoer van overtollig water.

Tussen knooppunten 47 en 48

Oude Kalevallei

kalevallei_2.jpg
kalevallei.jpg

Deze vallei vormt met zijn bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Erdoorheen kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. De Kale stond in verbinding met de Poekebeek en de Durme, en mondde zo uit in de Schelde.

Tussen knooppunten 48 en 55

Van Vlaenderenmolen

Van Vlaenderenmolen.jpg
Van Vlaenderenmolen_2.jpg

De Van Vlaenderenmolen is een korenwindmolen die in 1905 werd gebouwd als vervanging van de houten staakmolen. Tot in 1958 werd de molen gebruikt. Sindsdien werd het omgevormd tot woning. De molen op zijn molenberg en de omgeving errond worden sinds 1984 beschermd als dorpsgezicht.

Tussen knooppunten 54 en 51

Vinderhoute

Kerk_vinderhoute.jpg
Gemeentehuis_vinderhoute.jpg
wit kasteel_vinderhoute.jpg

Tussen knooppunten 54 en 51 fiets je door het dorpje Vinderhoute. Hier passeer je langs de parochiekerk H. Bravo, het Oud Gemeentehuis van Vinderhoute en het Wit Kasteel.

Tussen knooppunten 70 en 80

Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle en Poeldendrieskapel

kasteel poeldendries.jpg
kapel poeldendries.jpg

Op het kasteeldomein stond tot 1603 de meierij (huis van de meier, beambte in dienst van een lands- of dorpsheer). In de 19de eeuw kwam er een nieuw kasteel dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield. Na de oorlog werd het licht aangepast weer opgebouwd. Het kasteel wordt omringd door vijvers en een park in een Engelse landschapsstijl. Voor de toegangsweg naar het kasteel staat de Poeldendrieskapel. Deze staat er al sinds 1736 maar is door de jaren heen wel wat veranderd. Tijdens de Franse overheersing bijvoorbeeld werd het een woonhuis en tijdens de eerste wereldoorlog werd het gedeeltelijk vernield en weer opgebouwd met wat aanpassingen.

Tussen knooppunten 6 en 5

Kraenepoel

Kraenepoel.jpg

De Kraenepoel is een poel van 22 hectare groot. Deze poel ontstond samen met andere in de 13de eeuw door het weghalen van veldstenen of turf. Hierdoor kreeg het ook zijn naam, turf werd in het oud Nederlands ‘Kraene’ of ‘Krane’ genoemd. Later werd de ondiepe poel ook gebruikt om vissen in te kweken. Sinds 1957 is de Kraenepoel een beschermd landschap.

Onze Lieve Vrouw Geboortekerk Bellem