Berendries wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Berendries wandelroute

Length
12,7 km
Time
2u 15m
Terrain
58% Verhard

Sint-Hubertusplein 3, 9620 Zottegem

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Beren kom je niet tegen op de Berendries. Coureurs des te meer, want deze helling is een icoon uit de koers. Kom je in het juiste seizoen – volle winter – dan kan je hier ook de (lokaal) wereldvermaarde geutelingen proeven. Trek stevige stapschoenen aan en vertrek licht bepakt, want de route gooit je een paar stevige klimmetjes onder de voeten.

Startpunt

Sint-Hubertusplein Sint-Maria-Oudenhove

Koffie Hoorens.jpg

De route start op het dorpsplein van Sint-Maria-Oudenhove, waar je ook ook Koffie Hoorens vindt, een begrip in Vlaanderen. Meteen een tip voor liefhebbers van het zwarte goud: spring na de wandeling eens binnen voor een voorraadje ambachtelijk gebrande heerlijke koffie. Gewoon proeven kan hier uiteraard ook. Maar eerst de wandeling! 

 

Knooppunt 34-29

Middenloop Zwalm

Op en rond de Berendries (38) (1).jpg

Het kleine Sint-Maria-Oudenhove laat je al snel achter je om de natuur in te trekken. Je wandelt hier door een aantal kleine natuurgebieden die deel uitmaken van het grotere gebied Middenloop Zwalm, maar toch elk hun eigen identiteit hebben: het Ravottersbos, Vossenhol, Kloosterbos en Jansveld.

In het Kloosterbos kan je bijvoorbeeld diersoorten spotten zoals de vuursalamander en beekforel. Het Jansveld wordt dan weer gekenmerkt door een drassige ondergrond, waardoor de zeldzame dotterbloem daar kan bloeien. Een vlonderpad leidt je er over de natte stukken. 

Knooppunt 29

Mijnwerkerspad

Mijnwerkerspad Zwalm 2 David Samyn.jpg
Mijnwerkerspad_DavidSamyn.jpg
Mijnwerkerspad_Zwalm.jpg

Aan knooppunt 29 wandel je over het Mijnwerkerspad, een voormalig treintracé tussen Zottegem en het Henegouwse Blaton dat in onbruik raakte en omgevormd werd tot wandel- en fietspad.

Hier passeerden op het einde van de 19de eeuw treinen vol mijnwerkers. Die trokken frisgewassen naar Wallonië en keerden afgepeigerd en zwart uit de mijnen terug. Vandaag is het hier overwegend rustig wandelen. Het enige waar je als wandelaar alert voor moet zijn, is een occasioneel voorbijrazende koersfiets. Vergeet nooit dat je in de Vlaamse Ardennen bent. Dat is behalve een wandelwalhalla ook en vooral een koerswalhalla.

Knooppunt 38

Berendries

Berendries.jpg

Aan knooppunt 40 verlaten we het Mijnwerkerspad en stappen we via onverharde paden naar de Berendries, de hoogste heuvel in de Zwalmstreek (98 meter). Deze befaamde helling uit de Ronde heeft – tegen alle verwachtingen in – geen kasseien meer, maar is toch een icoon uit de koers en de favoriete helling van Greg Van Avermaet.

Deze wandelroute gaat slechts voor een heel klein stukje over de Berendries, maar wel voldoende om de sfeer op te snuiven en wat energie bij te tanken. Heb je grote dorst, dan kan je die hier namelijk (letterlijk) in grote bekers lessen, want te midden op de heuvel staat zowaar een onvervalst Tiroler Alpenchalet. Hier kan je halve liters pils bestellen, maar kan ook gewoon een streekbiertje of een vruchtensapje degusteren, of een snack eten.

Michelbeke

Michelbeke houdt een eeuwenlange traditie warm ter ere van Appollonia, de patroonheilige van het betere gebit. Elk jaar rond lichtmis, vanaf eind januari tot eind februari, worden hier en in Elst vuurovens heet gestookt om geutelingen in te bakken. Dat zijn een soort ovenkoeken, die je op zijn best kunt vergelijken met gerezen pannenkoeken. Een geuteling eet je heet en vers, met bruine suiker bijvoorbeeld. Dat maakt de maand februari dan ook een van de betere maanden om deze wandeling te komen stappen.

Knooppunt 36

Sint-Hubertusplein