Door de bossen van Maria-Aalter wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Door de bossen van Maria-Aalter wandelroute

Length
5,0 km
Time
1u
Terrain
31% Verhard

Stratem 77, 9880 Aalter

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Trek eropuit langs het wandelnetwerk Bulskampveld, een grotendeels West-Vlaams netwerk dat rond Aalter ook een stukje over Oost-Vlaamse bodem loopt. Het natuurgebied Hooggoed in de deelgemeente Sint-Maria-Aalter is een absolute parel om urenlang in te verdwalen.

De wandelroute is grotendeels onverhard en dankzij de lange bosdreven een absolute topper om met kinderen te volgen. Onderweg wandel je niet langs horecazaken, maar wel langs verschillende gezellige picknickbanken. Vergeet je lunchpakket dus niet! 

Startpunt

Landschapspark Bulskampveld

Bulskampveld Aalter.jpg
Wandelen Sint-Maria-Aalter.jpg

Majestueuze bosdreven vormen het prachtige decor van het wandelnetwerk Bulskampveld, goed voor 225 kilometer aan wandelmogelijkheden op het grondgebied van de gemeenten Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruiselede en Aalter. Vroeger strekte het gebied zich uit tussen Brugge en Gent en was het de grootste heide van het Graafschap Vlaanderen. Spring in Beernem binnen in het bezoekerscentrum Lippenshoek-Bulskampveld voor alle info plus vaste en tijdelijke tentoonstellingen. De oude ommuurde moestuin van het kasteel waar het infocentrum onderdak vond, is nu een kruidentuin waar 400 planten een zorgvuldig gekozen plekje kregen.

Knooppunt 25 en volgende

Hooggoedbos

Maria-Aalter wandelroute.jpg
Maria-Aalter wandelroute.jpg
Maria-Aalter wandelroute.jpg

Deze korte wandeling leidt je dwars door het Hooggoedbos, een groot heidebos van 120 hectare. Het bos krioelt van de dieren, met op kop de zwarte specht die elk jaar een nieuw nest uithakt in de dikke loofbomen. Met veel animo, want zijn luide roep weergalmt door het hele Hooggoed. Met enig speurwerk spot je misschien ook een rode eekhoorn of een wezel. Ook buizerds, sperwers, ransuilen, boomklevers en boomkruipers broeden in het Hooggoed. De naam verwijst naar de hoeve van de jezuïeten die hier ooit stond en naar de relatief hoge ligging van het bos.

Knooppunt 10-26-11

Hoogveld

Omdat de bodem hier zo zanderig is, noemt men dit stukje Hoogbos ook wel eens Egypteveld. In de 18de eeuw was het bos eigendom van twee jezuïetenkloosters. De paters hebben de Aalterse heide intensief bebost: eerst met loofhout, daarna met naaldhout. Het gebied geeft daardoor nog altijd een zeer gevarieerde aanblik. Nu eens zie je zomereiken en berken, dan weer naaldbomen met grove den en lork. Langs de wegen houden vooral beuken je gezelschap.

Kasteel Hoogveld

(niet op de route, wel vlakbij) Dit kasteel is een van de twee 19de-eeuwse villa’s in het Hooggoedbos. Baron Charles Gillès de Pélichy liet het begin de jaren 1920 bouwen in een typisch neogotische stijl. De eigenaar zag het eerder als een investering en als een erfdeel voor zijn kinderen, zodat het lange tijd onbewoond bleef. Is het daarom misschien dat de volksmond het heeft over het 'Rattenkasteel'? Na de oorlog kwam het door huwelijk in handen van de familie de Looz-Corswarem. Het fungeerde lange tijd als buitenverblijf maar is nu wel degelijk bewoond.

Knooppunten 26-11

Speelzone

Speelzone in Hooggoedbos.jpg
Hooggoed Maria-Aalter.jpg

Tussen knooppunten 26 en 11 vind je een natuurlijk speelzone voor kinderen. Speel verstoppertje achter de bomen, spring over de boomstronken of ga op paddenstoelenjacht! 

Landschapspark Bulskampveld