De lentekriebels zijn er al maar het is nog volop winter... De bossen van Maria-Aalter nodigen uit tot een wandeling, lees verder voor het StapAf verslag van de route in het Meetjesland. Download de route hier.

Door de bossen van Maria-Aalter

wandelnetwerk Bulskampveld

Wandelnetwerk Bulskampveld

Trek eropuit langs het wandelnetwerk Bulskampveld, een grotendeels West-Vlaams netwerk dat rond Aalter ook een stukje over Oost-Vlaamse bodem loopt. Het Bulskampveld, verwijzend naar het gebied dat zich vroeger uitstrekte tussen Brugge en Gent, was ooit het grootste heidegebied van het Graafschap Vlaanderen. Je wandelt door bossen en open velden via tal van dreven en autoluwe wegen.

Bestel de wandelnetwerkkaart

domein Menas

Domein Menas

Richting knooppunt 76 en verder kom je voorbij het Blekkerbos met het kasteel Blekkervijver, ooit het landelijke buitenverblijf van een rijke Gentse magistraat. Nog in het bos ligt het domein Menas, een bezinningsoord van de Broeders van Liefde.

Aan Stratem duik je het Hooggoed in, een groot heidebos met een speelzone voor de kinderen. In de 18de eeuw was het bos eigendom van twee jezuïetenkloosters. De paters hebben de Aalterse heide intensief bebost: eerst met loofhout, daarna met naaldhout. Het bos krioelt van de dieren, met op kop de zwarte specht die elk jaar een nieuw nest uithakt in de dikke loofbomen. Met veel animo, want zijn luide roep weergalmt door het hele Hooggoed.

Voorbij Kruiske ligt het Sint-Pietersveld, met zijn 18de-eeuwse veldkapel en opmerkelijk kerkhofje onder de bomen. Hier liggen enkele tientallen kostgangers en personeelsleden begraven van het vroegere verbeteringsgesticht Ecole de Réforme de Ruyslede, wat verderop. De bidplaats was ooit een bedevaartsoord waar men bij de Heilige Maagd genezing kwam afsmeken tegen de koorts.

Brasserie De Radio

Praktisch

Afstand: 12km

Startpunt:
Kerk Sint-Maria-Aalter
Aalterstraat 9880, Aalter

Reca tips:

  • Koffiehuis Touché, Aalterstraat 1, 9880 Maria-Aalter: Een tof terrasje voor een lekkere
    pannenkoeken of ijsje.
  • De Radio, Bruggesteenweg 105, 8755 Ruiselede (even buiten de route): Gezellige
    brasserie/tearoom aan het veldkapelletje van het Sint-Pietersveld.
     
 

In de buurt? DEEL JOUW FOTO’S MET #STAPAF OP INSTAGRAM

Wandelen door de bossen van Maria-Aalter

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be