We brengen de lievelingsplekken en -momenten van échte StapAf'ers in beeld. Dit is het StapAf moment van Henri in Baasrode.

StapAf tips in Baasrode

Henri aan het Scheepvaartmuseum van Baasrode

‘Ik ben opgegroeid in Baasrode en kom al eens graag naar het Scheepvaartmuseum. De ligging is mooi en voor mij is het ook een vorm van nostalgie. Toen de werf hier nog open was – alles werd gesloten in de jaren tachtig – heb ik hier zelf nog onder een schip liggen lassen. Veel mensen uit de streek weten niet dat het museum hier ligt. Ze kennen de geschiedenis van hun eigen streek niet meer. Begin 20ste eeuw waren de scheepswerven hier een van de belangrijkste industrieën. Er lagen er negen naast elkaar, en dit is de enige die nog min of meer intact is. Toen de laatste werf in de jaren tachtig gesloten werd, heeft men hem omgevormd tot het museum dat het vandaag is. Het maakt deel uit van een verloren verleden dat bijna volledig weggevaagd werd. Het heeft niet veel gescheeld of dit complex had er ook niet meer gelegen. Mensen zouden naar hier moeten komen om een stukje van hun eigen geschiedenis te herontdekken.’

1. Met de fiets door Scheldeland

Pendelen tussen de groene oevers van Schelde en Dender, op een ommetje langs het Donkmeer en een grote finale op de Dendermondse Grote Markt! Andere highlights op de fietsroute zijn de Tijsluis en Appels veer. Download de route uit het StapAf Magazine routeboekje.

Download de route

Scheepvaartmuseum Baasrode

2. De geschiedenis van de Oost-Vlaamse scheepsbouw

Wist je dat Vlaanderen, en Oost-Vlaanderen in het bijzonder, een diepgaande scheepsbouwgeschiedenis heeft? Het Scheepvaartsmuseum in Baasrode werpt een blik op de geschiedenis van de scheepsbouw, de binnenvaart en het varend erfgoed van vóór 1600 tot vandaag. Niet enkel de scheepsbouw zelf, ook het leven op en rond de scheepswerf staat in de kijker. Dit boeiende museum is trouwens gevestigd in een oude meesterwoning van de vroegere scheepsbouwondernemer, en de voormalige scheepswerven werden uitgebouwd tot een levendige, historische maritieme erfgoedsite. Een niet te missen museum!
 
© Marc Vanraes

3. Stijlvol overnachten tussen de velden

Villa Tartine is een ware B&B-parel in Scheldeland. Deze logeerplek bevindt zich in een verbouwd landhuis in een landelijke omgeving. De B&B biedt vijf moderne gastenkamers waar je in alle rust kan genieten van jouw verblijf in Scheldeland. In de buurt vind je verschillende fietsen wandelroutes, de perfecte manier om de regio te ontdekken!
 

Wat is jouw StapAf moment? Laat het ons weten!

Mijn StapAf moment

Tips van StapAf'er Henri in Baasrode

Henri Debruyn
Henri Debruyn

StapAf'er in beeld