De Vlaamse Ardennen staan gekend als een waar wandelwalhalla. En met reden: het heuvelachtige karakter, de glooiende landschappen, de rustieke dorpen en het vele groen maken van deze regio een droom voor wandelaars. Frances Lefebure trekt haar stevigste schoenen aan en gaat op stap langs de Dauwtriproute, een van de vijf mooie thematische wandelroutes uit de Wandelwalhalla-brochure Koplopen, en bovendien een van de mooiste wandelroutes in België.

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

Frances in de Vlaamse Ardennen
Frances in de Vlaamse Ardennen

Om helemaal in de Vlaamse Ardennen-sfeer te komen, overnacht Frances de avond voordien in de bivakzone in Horebeke, met als blikvanger de Wereldboom ‘Grote Meneer’. Deze honderdjarige eik wordt beschermd door een hele gemeenschap in de Vlaamse Ardennen en is een monument in de streek. In de bivakzone kan je gratis kamperen op een van de houten platformen en word je wakker met een fantastisch uitzicht op de Vlaamse Ardennen. Uitgedaagd door Ruben Van Gucht en Ben Roelants gaat Frances op stap door de regio. Het doel? Drie uitdagingen tot een goed einde brengen en een echte StapAf-expert worden.

Frances in de Vlaamse Ardennen

Een landschap om vrolijk van te worden

Voor haar eerste opdracht langs de Dauwtriproute wordt Frances uitgedaagd door Ruben om een originele landschapsfoto te maken. Na een mooie tocht tussen velden wordt ze getrakteerd op weidse uitzichten. Bart, landschapsfotograaf en ambassadeur van de wandelroute, getuigt waarom de Vlaamse Ardennen zo’n fotogenieke regio is. Dankzij het magnifieke reliëf bieden de heuvels hier een uniek decor voor fenomenale foto’s: schitterende vergezichten, mooie valleien en vooral heel veel groen. Maar kan Frances voor een landschapsfotograaf ook perfect opgaan in het speelse landschap van de Vlaamse Ardennen…?

Frances in de Vlaamse Ardennen
Frances in de Vlaamse Ardennen

Op zoek naar wilde paarden

Via charmante paden komt Frances aan in natuurgebied Burreken, een van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Het afwisselende heuvellandschap zorgt er hier voor dat je de streek tussen Brakel, Maarkedal en Horebeke steeds weer vanuit een ander oogpunt kan bekijken. Het Burreken is ook de thuis van Exmoorpony’s, die ook wel de laatste wilde paarden van Europa genoemd worden. De pony’s zorgen hier samen met Gallowayrunderen voor de begrazing van het natuurgebied. Dankzij dit unieke project wandel je hier tussen de koeien en de pony’s! De ideale plek voor een nieuwe opdracht, dit keer van Ben!

Frances in de Vlaamse Ardennen

Knuffelen met een boom

In de Vlaamse Ardennen sta je duidelijk heel dicht bij de natuur. Frances mag dat letterlijk aan den lijve ondervinden wanneer ze voor haar volgende opdracht door het Knuffelbos stapt. Hier kan je een van de honderd bomen adopteren en, uiteraard, met jouw boom komen knuffelen. Een schitterende manier om de band met de prachtige natuur van deze regio écht te versterken! Als afsluiter van de prachtige Dauwtriproute komt Frances aan bij B&B Au Charme Pur, dat dankzij de knappe tuin en zwemvijver een ideaal rustpunt is na een wandeling door deze mooie streek. De Vlaamse Ardennen, het wandelwalhalla!

Frances in de Vlaamse Ardennen
't Burreken

Verken zelf het wandelwalhalla

Wandel in de Vlaamse Ardennen met de brochure Koplopen - Langs knooppunten in de Vlaamse Ardennen. Met vijf thematische wandelroutes en een overzicht met highlights, eetadresjes en logeertips in de regio.

Bestel je gids

Net als Frances ook StapAf-expert worden?

Als je net als Frances ook StapAf-expert wil worden, dan kan je je gratis abonneren op ons fiets- en wandelmagazine.

Abonneer je gratis

Frances gaat wandelen in de Vlaamse Ardennen

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be

Net als Frances de Vlaamse Ardennen ontdekken? Deel haar verhaal en nodig je vrienden uit om er samen op uit te trekken!