Zin in een snuif cultuur deze zomer? Van 1 juni tot 30 september beleef je tijdens ‘Vlaamse Meesters in Situ’ kunst op unieke plekken, ook in Oost-Vlaanderen.

Vlaamse Meesters in Situ

Details Het Laatste Oordeel

Parels in Lierde en Geraardsbergen (Vlaamse Ardennen)

In de Vlaamse Ardennen rijgt ‘Vlaamse Meesters in Situ’ enkele verborgen kunstparels aan elkaar, goed voor een dagje cultureel verantwoord fietsen. Vier monumenten gooien hun deuren open: in de Sint-Bartholomeuskerk en het stadhuis van Geraardsbergen kan je respectievelijk het voormalige hoofdaltaarschilderij  en ‘Het Laatste Oordeel’ bewonderen, Lierde pakt uit met schilderijen van de Heilige Bruno en het laatmiddeleeuwse retabel in de kerk van Hemelveerdegem.
 

Langs kerken en kloosters (Gent)

Gent is deze zomer goed voor zes van de vijftien Oost-Vlaamse ‘Meesters in Situ’-locaties. Ga een dagje op ontdekking en laat je verrassen door vier werken in evenveel kerken, het barokke ‘Besnijdenis van Christus’ in het Augustijnenklooster  en ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdijrefter van de Bijloke in het STAM. Die laatste organiseert vier keer een zondagsrondleiding, én ook in Gent kan je gaan fietsen langs àlle locaties.
 
Middelburg wandelroute

Topstukken in de polders (Meetjesland)

Ook in twee weggestoken dorpjes van het Meetjesland hangen wonderlijke werken: Watervliet heeft zijn monumentale drieluik ‘De Nood Gods’, Middelburg de Bladelintriptiek, waarvan het origineel weliswaar in Berlijn hangt. Ontdek ze op eigen tempo met de fietsroute Watervliet-Middelburg, of combineer je bezoek aan Middelburg met een mooie wandelroute.
 
 
Sint-Nicolaaskerk

Overmeesterd! in de Sint-Nicolaaskerk (Sint-Niklaas)

Onder de noemer Overmeesterd! organiseert Sint-Niklaas heel wat activiteiten tijdens ‘Vlaamse Meersters in Situ’. Centraal staat ‘De Kruisafneming’ in de Sint-Nicolaaskerk, maar daarrond kan je ook wandelen, interessante lezingen meepikken en meedoen aan een zomerzoektocht.
 
Dendermonde

Varen van Rubens naar Van Dyck (Scheldeland)

Scheldeland kan pronken met twee absolute grootmeesters van de Vlaamse schilderkunst: Rubens in Aalst en Van Dyck in Dendermonde. Een bootarrangement vaart je van de ene stad naar de andere, en vergast je op twee stadsrondleidingen én een lekkere lunch aan boord.
 

Meer weten?

Provincie Oost-Vlaanderen publiceerde boeiende erfgoedsprokkels over de monumenten en hun Vlaamse Meesters.

Ontdek de erfgoedsprokkels

Fietsen en wandelen langs Vlaamse Meesters

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be