Elk voorjaar is het ongeduldig afwachten op de komst van de wilde boshyacint. Wissel het drukke Hallerbos in voor rustige alternatieven in Oost-Vlaanderen! Wij geven je enkele hotspots in de Vlaamse Ardennen en Scheldeland mee, waar je alvast kan beginnen met je zoektocht naar de populaire voorjaarsbloeier!

Op zoek naar de blauwe kousjes

© Wacca - Bloementapijt in Brakelbos

Bossen in de Vlaamse Ardennen

1. Brakelbos (Brakel)

Het Brakelbos is een beukenbos waar je flirt met de taalgrens. Het grensoverschrijdende bos heeft een rijke biodiversiteit. Je raadt het al: hier rolt de wilde boshyacint haar blauwpaars tapijt uit. 

"Dé lent​etip in eigen land? Wissel het Hallerbos voor het rustige Brakelbos in de Vlaamse Ardennen en brei er een heuvelachtige natuurwandeling aan."

Lees hier de blog van Wacca, die vorig jaar het drukke Hallerbos inruilde voor het rustige Brakelbos.

Ontdek zelf het blauwpaars tapijt in Brakel met de Weerwolfroute. Een heerlijke lentewandeling in de Vlaamse Ardennen langs Brakelbos en het Livierenbos.

Download de gratis route

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

Wandelroute in Geraardsbergen langs het Raspaillebos

2. Raspaillebos (Geraardsbergen)

Het kleurrijke Raspaillebos in Geraardsbergen vind je op de flanken van de Bosberg. Het bos heeft toegankelijke wandelpaden waarlangs je de boshyacinten kan spotten. In het Raspaillebos vind je een grote variatie aan voorjaarsbloeiers: van vroeg in het voorjaar tot het einde van de lente kleurt het bos geel, wit en paars met wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook.

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

Verken het Raspaillebos met de wandelroute Tussen Helix en Bosberg. Wandel over de Bosberg – het hoogste punt van het Raspaillebos – bekend als de laatste beklimming van de Ronde Van Vlaanderen en de Muur. Geniet hier van het weidse uitzicht en de lekkernijen die de stad te bieden heeft.

Download de gratis route

Bosbaar in het Kluisbos

3. Kluisbos (Kluisbergen)

Het grootste bos (300 ha) van de Vlaamse Ardennen ligt pal op de taalgrens: het Kluisbos. Dit bos situeert zich op de Kluisberg, op 141 meter hoogte. Ook hier spot je jaarlijks de blauwe kousjes in grote getale. Goed om te weten: hier is heel wat horeca in en rond het bos. Ga zeker eens langs bij de unieke bosbar, midden in het Kluisbos: de Bosbaar. (Open op zaterdag en zondag, meer info op hun Facebookpagina.) Wandel in het Kluisbos met de Wandelwalhalla lus die je meeneemt door het bos tot aan de Bosbaar

Download de gratis route

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

Koppenbergbos

4. Koppenbergbos (Melden)

De Koppenberg is een zeer gekende kasseihelling maar wat velen niet weten is dat er ook een bos is van 80 hectare! Ga op verkenning met de wandelroute Rond de Koppenberg. Wandel langs enkele legendarische hellingen uit De Ronde van Vlaanderen: de Rotelenberg en Koppenberg staan op je menu. Tot slot kom je helemaal tot rust in het Koppenbergbos. 

PS. Ook hier rolt de wilde hyacint jaarlijks zijn bloementapijt uit!

Download de gratis route

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

5. Bos Ter Rijst (Schorisse)

In een minder gekende uithoek van de Vlaamse Ardennen vind je een pareltje: Bos Ter Rijst. In het uitgestrekt bos is het aangenaam wandelen en er zijn rustbanken voorzien. De ideale manier om dit gebied beter te leren kennen is met onze nieuwe brochure Grensgevallen. Wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen. De Kabouterroute is één van de vijf thematische wandelroutes.

Download de gratis route

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

Muziekbos kleurt blauwpaars

6. Muziekbos (Ronse)

Ook in het Muziekbos van Ronse doet de wilde boshyacint midden april haar blijde intrede en zorgt voor een prachtig blauw bloementapijt. Parkeer je auto in het gehuchtje Louise-Marie en stap de Muziekbosroute, je wordt beloond met prachtige vergezichten.

Download de gratis route

OPGELET: Blijf op de wandelpaden, zo vertrappel je de mooie boshyacinten niet!

7. Hotond - Scherpenberg

Last but not least in het Vlaamse Ardennen lijstje van bossen waar de boshyacint te spotten is. De eeuwenoude getuigenheuvel Hotond-Scherpenberg is grotendeels bebost én is ook het hoogste punt van Oost-Vlaanderen op 150 meter hoogte.

Wandelen op het dak van de Vlaamse Ardennen, een hele mond vol maar deze route neemt je mee langs de mooiste bloementapijten.

Download de route

Boshyacinten in het Kravaalbos

Bossen Scheldeland

8. Kravaalbos

Op een boogscheut van Aalst ligt het Kravaalbos verscholen. Het bos maakte ooit deel uit van het Zoniënwoud, samen met het Hallerbos. Met dat laatste heeft het Oost-Vlaamse Kravaalbos de kleurrijke boshyacinten gemeen.

Ga op zoek naar de blauwe kousjes in het rustig alternatief voor het Hallerbos met de Kravaalbosroute.

Download de route

9. Neigembos

Een wandeling door dit heuvelachtige bos is een must voor elke natuurliefhebber. Het bos heeft een rijke biodiversiteit en het aanbod voorjaarsbloeiers is er groot!

Ga op verkenning in dit pareltje met de nieuwe Wandelwalhalla lus

Download de route

In deze bossen loop je gegarandeerd elk voorjaar (gedurende twee weken) tussen de paarsblauwe bloementapijten. Bekijk een volledig overzicht van alle bossen met boshyacinten

De combinatie van de bloemenpracht met het glooiende landschap zorgt voor het perfecte Instagram plaatje! Deel jouw foto’s van de blauwe kousjes met #stapaf !

Boshyacinten spotten? De beste alternatieven voor Hallerbos

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be