Als de temperaturen stijgen en de voorjaarsbloeiers voor prachtige kleurenpaletten zorgen, is de lente hét ideale moment om te wandelen in het wandelwalhalla van de Vlaamse Ardennen. Wij delen ons uitstapje naar Vlaanderens Mooiste Landschap: wandelen – dorst lessen – boshyacinten spotten – repeat!

boshyacinten spotten in het Kluisbos

Kluisbosroute in de Vlaamse Ardennen

Op verkenning met de Kluisbosroute

Op een zonnige donderdagnamiddag halfweg april parkeren we onze auto aan de rand van het Kluisbos. Dit bos bevindt zich pal op de taalgrens, is ook het grootste bos in de Vlaamse Ardennen én je spot er elke lente de wilde boshyacint. Van een unicum gesproken! Wij gaan op verkenning met de Kluisbosroute.

Download de gratis route

Bosbaar

Iets drinken onderweg

Als échte StapAf’ers wandelden we de volledige route maar met de nodige stops. Er zijn veel rustplekjes op de route dus aan genieten van het uitzicht geen gebrek. Er zijn ook heel wat cafés en restaurants waar je even kan uitblazen. Ken je de pop-up Bosbaar al? Deze trendy bar ligt centraal in het Kluisbos en is geopend op zaterdag en zondag. Wij bestelden een dorstlesser, genoten nog even van de zonnestralen en wandelden verder. Neem zeker een kijkje op hun Facebookpagina voor meer info.

Plan je bezoek

Flanken van het Kluisbos

Boshyacinten spotten

Op de flanken van het bos vind je de prachtig blauwpaarse bloementapijten. Op de route vind je de bloemen vooral aan het Speelbos - Torendreef. Met al die bloemenpracht om je heen vergeet je al snel dat sommige stukken in het bos best wel pittige kuitenbijters zijn. Boshyacinten of 'blauwe kousjes' vind je trouwens in maar liefst 9 bossen in Oost-Vlaanderen. Daar hoef je dus niet voor naar het drukke Hallerbos te gaan. Bekijk hier onze tips.

Boshyacinten hotspots

café In De Zon - Kwaremont

Wie liever een kortere route stapt, kan aan de centrale as in het bos kiezen voor de shortcut van 3,5 km. Wij kiezen voor het langere traject en stappen door naar het kunstenaarsdorpje Kwaremont. Je weet wel, waar je de beruchte Oude Kwaremont vindt. Die loopt er dwars doorheen. We besluiten hier de route te beëindigen, maar voor we terugkeren, beslissen we om nog iets te drinken op het terras van café In de Zon.

Praktisch

Kluisbosroute (6,4 km) 

Download nu de gratis route

Reca tips:

  • bistro de Toren (heel het jaar open - sluitingsdag donderdag)
  • pop-up Bosbaar (open op zaterdag 12-18u en zondag 10-18u)
  • eetcafé In De Zon (open do - zo vanaf 16u op zondag open vanaf 10u)
  • restaurant/tea-room In 't Palet (gesloten op woensdag en donderdag)

 

DE COMBINATIE VAN DE BLOEMENPRACHT MET HET GLOOIENDE LANDSCHAP ZORGT VOOR HET PERFECTE INSTAGRAM PLAATJE! DEEL JOUW FOTO’S VAN DE BLAUWE KOUSJES MET #STAPAF en #WANDELWALHALLA!

Boshyacinten in het Kluisbos

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be