Hohoho! Ook Oost-Vlaanderen zet de laatste rechte lijn in richting de gezelligste dagen van het jaar. Deze 10 doe- en beleeftips stomen je straks al helemaal klaar voor de feesten.

Lokaal markten in Deinze en Gentbrugge (1 december in Deinze & elke vrijdag in Gentbrugge)

Nog een paar kerstcadeautjes te shoppen? Doe het lokaal: goed voor je ecologische voetafdruk, onze eigen producenten en vooral super gezellig. En dat je er zowel geschenken als je soepgroenten kunt inslaan, is mooi meegenomen. Lokaal Boetiek strijkt op zondag 1 december neer in de Farmfabriek in Deinze. Voor de nieuwste Vlaamse Lokaalmarkt kan je voortaan elke vrijdag terecht in Santo, de voormalige brandweerkazerne van Gentbrugge. Mét de leuke bar Kantine 112 voor een hapje en een drankje.

Bezoek de lokaalmarkten

Museumnacht - Gent (5 december)

Zin in een gezellig streepje cultuur tussen al die jingle bells en mistletoes? Tijdens de nacht van 5 december gooien de Gentse musea hun deuren open voor de jaarlijkse Museumnacht. Die is helemaal gratis, dus geen excuses meer om niét binnen te springen! Klinken én dansen op een geslaagde avond – en een fijn eindejaar, straks – kan op de Afterparty. Leuk om weten: het STAM pakt al vanaf 16u uit met een speciale Museumnacht voor kinderen (en hun ouders) 

Bezoek 9 Gentse musea

Kerstmagie in het Kasteel van Laarne (7-23 december)

Het slot van Laarne dompelt je onder in een magische kerstsfeer tijdens een wandeling van vol mooie theaterstukjes en hemelse muziek. Achter elke hoek schuilt een verrassing. Spannend! Gezellig borrelen achteraf kan in het knusse Kerstcafé.

Bezoek het kasteel

Winterpret aan de Leie - Deinze (12 december - 5 januari)

Deinze zet al voor de 6de keer z’n beste winterbeentje voor op het Sint-Poppoplein, waar de openluchtijspiste, de winterkermis en heel veel drank- en eetstandjes je al helemaal in feeststemming brengen. Elke dag valt er op het ijs wel wat te beleven: van Eisstockschiessen over afterwork party’s tot amateur ijshockey. 

Beleef winterpret

Xmas in the Woods - Wetteren  (12-15 december)

Bestond er een prijs voor ‘kerstdorp met de leukste randevenementen’, dan liep Wetteren er dit jaar vast en zeker mee weg. Of wat dacht je van een Friday the 13th Christmas Party (uiteraard op vrijdag), een Christmas Movie Night (op zaterdag) en een Christmas Countdown (op zondag)? Op donderdag start het kerstsfeergedruis met een openlucht kerstconcert. Begin die ‘Stille nacht’ maar alvast te oefenen!

Feest en griezel mee

Winterwonderkasteel - Gent (14 december - 5 januari)

In het Gravensteen flitst je bij knetterende haardvuren en schemerend kaarslicht terug naar een kerstfeest in de middeleeuwen. Inclusief verbluffende feesttafels en fabelachtige versieringen op z’n Bourgondisch. Ook buiten de kasteelmuren verandert Gent weer in een gezellig kerstlandschap, met de Gentse Winterfeesten en lichtjes van op de Kouter tot in alle uithoeken van de stad.

Ontdek het Winterwonderkasteel

Sint-Hermescrypte by night - Ronse (21 & 22 december)

Het mooiste monument van Ronse ontdekken bij feeëriek kaarslicht? Het kan tijdens de Sint-Hermescrypte by night-wandelingen van Toerisme Ronse. Dankzij de gids kom je onder andere te weten hoe waanzinnige pelgrims in de middeleeuwen hun genezingsproces ondergingen.

Blijf na je bezoek zeker nog even in Ronse hangen, want Winterlicht tovert de stad weer helemaal om tot een echte winterstad. Ook de moeite: het nieuwe belevingscentrum Hoge Mote, mét een leuke shop voor die last-minute kerstcadeautjes!

Bezoek de Crypte

Schrijf je (verplicht!) in voor Sint-Hermescrypte by night. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt!

 

Lichtjeswandeling in het Kluisbos (22 december)

Tijdens de donkerste periode van het jaar trekt Bosbaar opnieuw een dansende lichtjesketting door het Kluisbos. Dit jaar kan je kiezen voor een korte of iets langere wandeling, allebei zonder vertelsels: Bosbaar laat het lichtspektakel helemaal voor zich spreken tijdens dit gezellig samenzijn, met als afsluiter een hapje en een drankje in de bar. Je eigen zaklamp meebrengen hoeft niet, bij het inschrijvingsgeld zit een leuk Bosbaar-treklampje inbegrepen!

Doe mee aan de lichtjeswandeling

Op stiltewandeling in Sint-Laureins

Officieel zijn ze geen stiltegebied, maar wie ze kent, kan het beamen: de Meetjeslandse kreken staan nog voor echte rust en stilte in een schitterend landschap. Sint-Laureins stuurt je met een heuse Stiltekaart op pad langs 7 stilteplekken in de buurt, zoals het kerkje van Sint-Jan, de Kleine Vlotweg aan het Leopoldkanaal en natuurlijk de Boerekreek, de grootste van de regio. Voor fervente zenfans is er ook een yogapad en een mindfulwandeling.

Download de Stiltekaart

Meer wandelen in het Meetjeslandse krekengebied? Bestel je wandelkaart met gratis inspiratiegids via de webshop.

9 winterse activiteiten

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be