Wil jij dat ietsje meer op je fiets- of wandelroute? Wij lijsten onze 8 leukste bezienswaardigheden in Oost-Vlaanderen op en geven je een gratis fiets- of wandelroute bovenop! 

8x onbekende plekjes op je route

Radartoren Beveren

1. Radartoren Beveren (Waasland)

Op de grens van Vlaanderen en Zeeland ontstaat momenteel een robuust grensoverschrijdend natuurgebied: Grenspark Groot Saeftinghe. Groot Saeftinghe heeft langs Belgische zijde van de grens de Hedwige-Prosperpolder en langs Nederlandse zijde het Verdronken Land van Saeftinghe. Omdat de vloed verraderlijk snel opkomt, is een groot deel alleen te bezoeken met een ervaren gids die de vele diepe geulen en kreken precies kent. Wie liever alleen geniet van het weidse uitzicht kan terecht in de nieuwe radartoren van Beveren. Op 8 meter hoogte heb je een 360° uitzicht op polder, Schelde, haven en natuur.
 

Route in de buurt: Havenland Haven fietsroute

Download de route

Z+ element

2. Z+ wandelroute in Maarkedal (Vlaamse Ardennen)

In Maarkedal wandel je de Z+ wandelroute langs unieke zitelementen ontworpen door designers. Het landschap staat centraal en de zitobjecten geven het zicht een extra touch. De route is opgesplits in twee lussen, die combineerbaar zijn.
 

3. Vredesmonument & geboortebos in Gentbrugse Meersen (Gent)

Één van de groenpolen rond Gent is er eentje die maar liefst 240 ha inneemt. Het gevarieerd natuurgebied heeft bossen en een speelbos, moeras en graslanden. In het zuidelijke deel van de Gentbrugse Meersen huist het Geboortebos en het Vredesmonument. Het Vredesmonument is 8 meter hoog en heeft de vorm van een vlag. Recht door de vlag loopt een wandelpad. Je kan het monument beklimmen en genieten van het weidse uitzicht over de Gentbrugse Meersen.
 

Route in de buurt: Gentse groenpolen fietsroute

 
Muziekbos: Geuzentoren en sinnenbanken

4. Geuzentoren en sinnenbanken in het Muziekbos (Vlaamse Ardennen)

Dit (beuken)bos in de Vlaamse Ardennen ligt op het wandelnetwerk Getuigenheuvels. De Geuzentoren is dé highlight van dit bos. Ze ligt dan ook op het hoogste punt van het Muziekbos, op 150 meter. Aan de ingang van het bos vanaf Bistro Boekzitting (zie hieronder) is er ook een speelzone voor kinderen voorzien met houten speeltuigen. Wie even wil uitrusten, kan gaan liggen op de sinnenbanken pal in het bos.
 

Route in de buurt: de Muziekbos wandelroute

 
Salicetum Kalkense Meersen

5. Kunst met wilgen in de Kalkense Meersen (Scheldeland)

Langs de oevers van de Schelde tussen Wetteren en Berlare, Laarne en Wichelen vormen de Kalkense Meersen een indrukwekkend natuurgebied van 1000 hectare. De Kalkense Meersen beschermen de omgeving tegen overstromingen en geeft de Scheldenatuur alle ruimte. 
 
Wie kunst in het landschap apprecieert komt aan zijn trekken. Will Beckers creëerde er kunst met wilgen. Op de stammen van oude knotwilgen zijn wilgentenen gevlochten. Het kunstwerk heet Salicetum. 
 

Route in de buurt: met het veer naar de Kalkense Meersen wandelroute

 
watervallen Polders van Kruibeke

6. Polders van Kruibeke: Arcade kunstwerk & watervallen (Waasland)

Langs de Schelde, op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ligt Vlaanderens grootste gecontroleerde overstromingsgebied: de Polders van Kruibeke
 
Ontdek met eigen ogen de prachtige natuur, kunstwerken en andere verrassende parels in het gebied. Zo heb je de Arcade op de ringdijk bij Bazel. Het kunstwerk is een zigzaggende bogenrij vervaardigt uit tonnen cortenstaal, is 10 meter hoog en maar liefst 27,5 meter lang. 
 
 
Iets verderop vind je de watervallen van de Polders van Kruibeke. Twee keer per dag stroomt het water de Meiresluis in, op dat moment ontstaan de zogenaamde watervallen van de Polders van Kruibeke. 
 

Route in de buurt: Barbierbeek wandelroute

Download de route

Waterwerk in Zwalm

7. Waterwerk in Zwalm (Vlaamse Ardennen)

Langs de Zwalmbeek is het idyllisch wandelen. In dit stukje Vlaamse Ardennen vind je heel wat (water)molens onderweg. Aan de Zwalmmolen staat een waterspelelement, je pompt er water naar boven net zoals vroeger. Het element genaamd Waterwerk, is een hit bij kinderen. 
 

Route in de buurt: wandelen langs de Zwalmbeek

Download de route

uitkijkpunt Hotond

8. Hotondmolen (Vlaamse Ardennen)

Molen Ten Hotond torent 150 meter boven de zeespiegel uit en ligt daarmee op de hoogste plek van Oost-Vlaanderen. De oude windmolen op de top werd omgebouwd tot uitkijkpunt. Hier word je getrakteerd op een schitterend panorama over de Vlaamse Ardennen en het Waalse Pays des Collines. Een oriëntatietafel maakt je wegwijs in de weidse omgeving. 
 

Route in de buurt: panorama wandelroute

Download de route

 
De site rond de molen werd onlangs volledig gerenoveerd. Nu vind je er een sporthotel met 10 kamers in het teken van Flandriens.

8 routes langs onbekende plekjes

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be