Meer dan 600 monumenten houden op zondag 8 september weer opendeurdag tijdens Open Monumentendag, het grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Wij zetten je op weg naar enkele unieke locaties – én activiteiten – in Oost-Vlaanderen.

7 activiteiten op Open Monumentendag

poortgebouw Huysmanhoeve

Beklim een eeuwenoud poortgebouw in Eeklo

Hoe gastvrij ze ook zijn in het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve, hun middeleeuws poortgebouw kom je alleen in op Open Monumentendag. Vanwege de smalle wenteltrap en de stabiliteit mag je telkens maar met z’n vijven naar boven, dus even geduld mocht je niet meteen meekunnen. Geniet achteraf van een drankje in de cafetaria, of spring binnen in het woonhuis voor de gratis tentoonstelling ‘100 jaar gele trui’.
 
scheepswerven Baasrode

Gooi je anker uit in Baasrode (Dendermonde)

Maak kennis met het scheepvaartverleden van Scheldeland in Baasrode. Daar werden de voormalige scheepswerven uitgebouwd tot het Scheepvaartmuseum, een historische site die je wegwijs maakt in het leven op en rond de scheepswerf. Speciaal voor Monumentendag zijn er niet alleen drie gratis rondleidingen, je leert er ook knopen splitsen en zeilen tuigen als een echte zeebonk.

Los een moordzaak op in Bottelare (Merelbeke)

Ontrafel het geheim van de markiezen van Bottelare met een spannend ecaperoomspel met start aan de Sint-Annakerk. Daar zet een markies je op weg met instructies en een grondplan, dat je naar locaties brengt waar je niet alleen uít moet ontsnappen, maar ook moet ‘inscapen’. Want er is een geheim…en dat leidde zelfs tot moord! Schrijf je in voor het escaperoomspel via erfgoed@merelbeke.be. Meedoen kan met groepen van 3 tot 8 personen. 
 
Opgelet: inschrijven is verplicht! Kan je niet mee op Open Monumentendag, dan kun je ook inschrijven voor twee escaperoom-dagen op latere data.
Kalkense Meersen

Wandel langs topfotografie in Kalken (Laarne)

Fotografiefans weten het al sinds juni: voor de knapste fototentoonstelling van Oost-Vlaanderen moet je in de Kalkense Meersen zijn. 15 prints van 2,6 bij 2 meter van topfotograaf Carl De Keyzer sieren het natuurgebied, waar Toerisme Oost-Vlaanderen een uitgebreid wandelnetwerk uittekende. Open Monumentendag is de laatste kans om deze foto’s in een uniek decor te ontdekken! Bestel je wandelnetwerkkaart Kalkense Meersen of stippel je wandeling uit met de online routeplanner.
 
wandtapijten in provinciehuis

Weef je eigen wandtapijt in Gent

Open Monumentendag is er voor iedereen, zeker ook voor de kleinste erfgoedliefhebbers. Zo kan je samen met je kroost op een leuke manier het provinciehuis ontdekken, dat die dag uitzonderlijk open is voor het publiek. Kinderen kunnen er hun eigen wandtapijt(je) maken, zelf een provinciehuis ontwerpen met blokken of met penseel en schildersezel aan de slag gaan. Tussendoor ben je met z’n allen welkom op enkele interactieve muzikale voorstellingen.
 
Bekijk nog andere kindvriendelijke Erfgoeddag-activiteiten in Oost-Vlaanderen
B&B Villa Emma

Ontdek de Lam Gods-tuin in Sint-Amandsberg (Gent)

Villa Emma in Sint-Amandsberg bij Gent is niet alleen een prachtige B&B in een al even prachtige Art Nouveau-villa, ook de tuin is een plaatje. De eigenaars gaan er prat op dat alle 75 planten die van Eyck op zijn ‘Lam Gods’ heeft geschilderd, hier groeien. Laat je rondleiden langs een aantal planten in deze ‘wonderbaarlijke’ tuin (om 14 en 17u) en neem een kijkje binnenin deze unieke villa.
 
 
Nog geen tickets voor ‘Van Eyck. Een optische illusie’, de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit, vanaf 1 februari 2020 in het Gentse MSK? Koop ze dan snel via de website van het museum.
Romeinen van het PAC Velzeke

Ga Romeinen kijken in Velzeke (Zottegem)

In het Provinciaal Archeologisch Centrum in Velzeke zetten ze met Open Monumentendag meteen een volledig weekend hun deuren open. Romeins legioensoldaten zetten opnieuw hun kampement op in het openluchtpark, waar ze geregeld een staaltje van hun vechttechnieken tonen, ook te paard. Vikingen nodigen je uit voor een partijtje volksspelen, terwijl je binnenin het Archeocentrum doorlopend meekan op gratis rondleidingen.
 
 
 

Bekijk het volledige aanbod in Oost-Vlaanderen

7x zien en doen op Open Monumentendag

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be