Echte stappers zijn niet vies van een streepje modder. Soms is het gewoon fun: met je stapschoenen of rubberlaarzen door het slijk en de plassen. Vijf Oost-Vlaamse hotspots waar je zo een modderfiguur slaat…

5x op zoek naar het zwijn in jezelf:

Gentbrugse Meersen

1. Meersmannetjes in Gent

In de Gentbrugse Meersen, een gebied van 240 ha aan de oevers van de Schelde, is het heerlijk struinen door de wilde natuur. Vooral wanneer je de paden verlaat en het malse groen op eigen houtje verkent. En ja, dat mag zonder schoenen: een blotevoetenpad van 1 km evolueert er mee met het weer en de seizoenen.

Stapvoets ontdekken

Maldegemveld - Drongengoedbos

2. Veldlopen in het Meetjesland

Het Maldegemveld, aan de rand van het Drongengoedbos in Ursel, is een kleurrijk mozaïek van natte graslanden, paarse heidezones en eiken-berkenbossen. Damherten en gallowayrunderen grazen er lustig op los in een gebied waar Natuurpunt het ruige karakter van weleer reconstrueert. Bewegwijzerde wandelpaden met houten vlonders behoeden je voor het ergste leed, maar dan nog zijn een stevig stel schoenen of een paar rubberlaarzen warm aanbevolen!

Wandel in Meetjeslandse bossen

3. Bonte bende in Scheldeland

Op kinderboerderij ’t Hof in Oudegem maak je kennis met het boerenleven in al zijn facetten. Waan jezelf een échte boer of boerin en strop je mouwen en broekspijpen op om het de bonte bende neerhofdieren naar hun zin te maken. Fietsers en wandelaars zijn welkom in de taverne of op het terras, met een kaart vol traditionele boerengerechten, maar ook een selectie vlugge snacks. Elke eerste zondag van de maand kan je in ’t Hof terecht voor een feestelijk ontbijtbuffet.

Ontdek de beestenboel

oeverlopen

4. Slikken en schorren in Waasland

In Kruibeke ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Een paar keer per jaar treedt de nabijgelegen Schelde buiten haar oevers en komt het gebied onder water te staan. dat zorgt voor een unieke natuuromgeving met slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebieden waar het aangenaam stappen is met onze gratis gids Oeverlopen onder de arm. De kans op natte voeten is klein, tenzij een schalkse ree of otter je onverhoeds van de weg maait.

Bestel de brochure

Blotevoetenpad Kaaihoeve PNEC

5. Blote voeten in Vlaamse Ardennen

De voormalige Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm) herbergt vandaag een Provinciaal Educatief Natuurcentrum, met een permanente tentoonstelling die je alles vertelt over het landschap en de natuur in de omgeving. Een van de blikvangers op de site is de grote natuurtuin met een blotevoetenpad waarvan de ondergrond om de twee weken wisselt. Houtschors, kiezels, zand, water, modder… wij draaien er onze voeten niet voor om!

Wandeltip in de buurt: ‘Langs charmante dorpen’ (gratis downloadbare route)

Op pad

5x wandelen door de modder

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be