Met intussen vele tientallen brouwerijen en meer dan 1.000 cafés blijft Oost-Vlaanderen bruisen van het bier. Benieuwd hoe het er achter de schermen van zo’n brouwerij aan toe gaat? Ga kijken én proeven, bij sommige brouwerijen hoef je niet eens op voorhand te boeken!

Brouwerijbezoeken

Tripel Karmeliet van brouwerij Bosteels

Brouwerij Bosteels (Buggenhout)

Wie kent hem niét, het internationale prijsbeest Tripel Karmeliet van Brouwerij Bosteels? Ook Kwak borrelt in de ketels van deze brouwerij, waar al zeven generaties lang dezelfde familie aan het roer staat. Een geleid bezoek aan Bosteels is niet alleen voor de bieren en bijhorende proeverij de moeite: ook de brouwerij zelf is een pareltje, gebouwd naar een plan van Louis Minard die de gelijknamige Gentse schouwburg ontwierp. 
 
Wanneer?
 
Elke eerste zaterdag van de maand om 14u. Vooraf inschrijven is niet verplicht, maar krijgt wel voorrang. 
 
Brouwbar

Brouwbar (Gent)

Brouwbar maakt zijn naam helemaal waar: in deze microbrouwerij annex café in het Patershol proef je kraakverse artisanale bieren tussen de brouwketels. Zes eigen creaties kan je hier keuren, van een sprankelende saison tot een krachtige hopbom. Meer weten? Brouwers Benjamin en Jolien  geven graag tekst en uitleg bij hun bieren én bij de werking van hun brouwerij.
 
Wanneer?
 
Open van donderdag tot zaterdag. Donderdag en vrijdag van 17 tot 23u, zaterdag van 15 tot 23u, zondag van 15 tot 20u.
 
Brouwerij Roman

Brouwerij Roman (Oudenaarde)

Een populaire afspanning langs een handelsroute in Oudenaarde werd al midden 16de eeuw één van de bekendste brouwerijen van de Vlaamse Ardennen. Ook vandaag nog brouwen nakomelingen van stichter Joos Roman hier vermaarde bieren zoals de Ename abdijbieren en Adriaen Brouwer. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, vertelt een gids je tijdens een uitgebreide tour mét degustatie en geschenkpakket.
 
Wanneer?
 
Elke zaterdag en zondag (behalve op feestdagen) om 10u en om 14u
 
Brouwerij Broers

Brouwerij Broers (Wachtebeke)

Drie (schoon)broers uit het Waasland startten samen Brouwerij Broers, een kleinschalige brouwerij met een gamma van intussen zeven ambachtelijke bieren, waaronder het blondje Brughopper en de stout Zwarte Ruiter. Gemaakt met Belgische hop (én hop van eigen kweek), mout van net over de Nederlandse grens en fruit van lokale telers. Elke zaterdag zetten ze hun deuren open voor wie bier wil kopen, een geleid bezoek met degustatie kan op afspraak. 
 
Wanneer?
 
Elke zaterdag van 13 tot 16u.
 
Brouwerij 't Kroontje

Brouwerij ’t Kroontje (Denderbelle)

Sinds 2011 zetten bierfans Marc en Dimitri vanuit hun brouwerij ’t Kroontje weer een Denderbels bier op de markt. Hun Rebelle met het rebelse vosje als logo brouwen ze intussen in vijf soorten, maar jaarlijks bottelen ze ook een speciaalbier in ‘limited edition’. In de degustatieruimte kan je niet alleen van bier nippen, er is ook bierkaas, bierpastei en – voor de zoetekauwen – de Rebelle bierpraline.

Wanneer?

Elke tweede en vierde zondag van de maand vanaf 11u.

Plan je bezoek

Plan Bier

Voor een volledig overzicht van individuele brouwerijbezoeken in Oost-Vlaanderen, ga naar de website van Plan Bier.
 

Goed om weten:

In o.a. deze brouwerijen kan je individueel aansluiten bij groepsbezoeken of kan je inschrijven wanneer er een minimum aantal andere deelnemers zijn. Bel of mail voor de praktische info:
  • Liefmans in Oudenaarde. Vanaf maart is het cafeetje van de brouwerij vrij toegankelijk voor iedereen, van woensdag t/m zaterdag van 11 tot 18u!  
  • Keun in Ronse
  • Dilewyns in Dendermonde
  • VBDCK in Tielrode

5x op brouwerijbezoek

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be