Wandelen in het groen, dat doet deugd. Zeker op zonnige herfstdagen, wanneer heel wat bossen en natuurdomeinen zich van hun mooiste kant laten zien. Speciaal voor de Week van het Bos selecteerden we voor jou de absolute herfsttoppers in Oost-Vlaanderen. Stapschoenen uit de kast, en genieten maar!

Herfstwandelingen

Stropersbos (Stekene/Sint-Gillis-Waas)

Met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen en open heideplekken is het Stropersbos een niet te missen Wase natuurparel op de grens met Nederland. Je komt er niet alleen galloways en konikpaarden tegen die helpen met het natuurbeheer, je botst er ook op de restanten van de Spaanse verdedigingslinie. Ideaal voor stappers met een hart voor (oorlogs)geschiedenis.

Leuk voor kinderen: De afgebakende speelzone links van de Zavelstraat is een ideale stek om zorgeloos een ‘echt’ bosspel te spelen of de natuur van dichtbij te beleven.

Download de Koningswoudwandeling

Lembeekse bossen

Lembeekse Bossen (Eeklo)

Geen populairder wandelgebied bij de Meetjeslanders dan de Lembeekse Bossen. Vooral aan de bosrand op de Heihoek is het op zonnige (herfst)dagen bijna drummen voor een plekje. Maar in deze groene long ontdek je ook heel wat romantische hoekjes, zoals de Bevende Hazelaar in een veldweggetje in Waarschoot.

Tip voor kinderen: Aan de rand van het Kwadenbos, ten noordoosten van Waarschoot, ligt een speelterrein waar je kinderen volop hun energie kwijt kunnen.

Download de Lembeekse Bossen wandelroute

Nog meer wandelen in de bossengordel van het Meetjesland? Het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen wijst je de weg door de drie grote bosgebieden van de regio. Bestel je wandelnetwerkkaart met gratis inspiratiegids.

Bourgoyen-Ossemeersen

Bourgoyen-Ossemeersen (Gent)

Eén adres voor wie op een steenworp van Gent toe is aan een portie vitamine groen: de Bourgoyen-Ossemeersen in Mariakerke. Weinig bossen hier, wel een bonte stoet van watervogels die in het winterhalfjaar neerstrijken in de overstroomde graslanden. Een brok natuur met wereldklasse, op drie kilometer van het stadscentrum!

Leuk voor kinderen: Leen in het Bezoekerscentrum een Boeboeks rugzakje vol plezante opdrachten voor tijdens je wandeling. 

Download de Natuurpunt-wandelroutes

Muziekbos

Muziekbos (Ronse)

Een bos op een glooiende heuvel van de Vlaamse Ardennen: wie houdt van het échte wandelwerk, weet waarheen. Onderweg naar de top passeer je een cool speelbos en de sprookjesachtige Geuzentoren, die wel een overblijfsel uit de middeleeuwen lijkt. Lekkere lokale bieren proeven kan in Taverne Louise in Louise-Marie.

Leuk voor kinderen: Omdat in het Muziekbos veel delicate natuur ligt, mag je de aangeduide paden niet verlaten. Kinderen kunnen weliswaar ravotten in twee speelzones: één aan parking Boekzitting en één vlakbij de voormalige bivakzone verderop in Boekzitting.

Download de Muziekbos wandelroute

Nog meer wandelen in de Vlaamse Ardennen? Laat je inspireren op www.wandelwalhalla.be!

Buggenhoutbos

Buggenhoutbos (Buggenhout)

Bijna op het punt waar de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant elkaar raken ligt het Buggenhoutbos, een meer dan 200 ha groot gemengd loofbos met een indrukwekkend aantal wintereiken en een grote variatie aan paddenstoelen in de herfst. Spring zeker eens binnen in de barokke Boskapel, een meer dan 500 jaar oud bedevaartsoord met een mooie legende.

Leuk voor kinderen: De iets hoger gelegen Konijnenberg, met een speelzone van 10 hectare waar je de paden wél mag verlaten. Je kunt er ook picknicken in volle natuur.

Download de Buggenhoutbos wandelroute 

5 wandeltoppers voor de herfst

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be

Deel onze tips met je vrienden en ga samen op pad.