Één keer per jaar bezetten massaal veel renners en wielertoeristen de Vlaamse Ardennen om er Vlaanderens Mooiste bij te wonen. Wij selecteerden 5 iconische plekjes waar je rustig kan genieten van het landschap terwijl je het wielererfgoed beter leert kennen.

PS. Misschien spot je wel een van je favoriete wielrenners onderweg ;-)

5x wandelen langs het parcours van de Ronde

© Bart Heirweg - Paddestraat

Paddestraat (Velzeke)

De Paddestraat zit standaard in het parcours van de Ronde. Het peloton trotseert de kinderkopjes gedurende 2,3 km. Hier zit de sfeer elk jaar goed. De renners worden keihard toegejuicht door het publiek en krijgen een hart onder de riem gestoken. Die steun zullen ze goed kunnen gebruiken want na de Paddestraat begint het grote werk.

Wandelroute in de buurt: In de voetsporen van Julius Caesar en Jan De Lichte

Ga zelf de sfeer opsnuiven langs de Paddestraat met de wandellus in Velzeke. Opwarmen kan in Hoeve ’t Alkeveld met een pannenkoek of wafel met vers een bolletje huisgemaakt hoeveijs.

Download de route

(l) restaurant In 't Palet (r) café In de Zon

Oude Kwaremont (Kluisbergen)

Willy Planckaert omschrijft de Oude Kwaremont als “een klim die niet liegt”. De Oude Kwaremont, de langste geplaveide beklimming van België, staat bekend als een geduchte kuitenbijter. Sinds 1974 werd de helling al meer dan 40 keer opgenomen in het parcours van de Ronde. Het rustige, charmante kunstenaarsdorpje Kwaremont is plots niet meer zo rustig als duizenden toeschouwers zich verzamelen op de kasseihelling om de renners toe te juichen. 

Wandelroute in de buurt: de Pedaalroute

Wandel langs glooiende hellingen en nukkige kasseien. Je verkent enkele iconische plaatsen van De Ronde, nu het er nog rustig is. Start aan café d'Oude Hoeve richting de Kwaremont en de Paterberg. Ga eentje drinken in café In de Zon of geniet van een hapje met een uitzicht over de Oude Kwaremont In ’t Palet.

Download gratis route

Haaghoek

Haaghoek (Sint-Kornelis-Horebeke)

Deze golvende kasseistrook staat op het favorietenlijstje van vele koershelden. Lees er alles over in onze gratis brochure Koerskoppen. Haaghoek ligt in het dorpje Zegelsem, waar bijna alle straten kasseiwegen zijn en je op het pittoreske dorpsplein café Den Drijhaard vindt. De perfecte stopplaats voor wielertoeristen én wandelfanaten. Want wandelen kan je er in de buurt minstens even goed als fietsen.

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

Nergens ligt zoveel stapplezier op je te wachten als in het wandelwalhalla dat de Vlaamse Ardennen is. De wandelnetwerken Bronbossen, Zwalmvallei en Getuigenheuvels werpen je samen 850 kilometer prima wandelpaden voor de voeten, door één van Vlaanderens meest adembenemende landschappen. Stippel zelf gemakkelijk je wandelroute uit!

Bestel je kaarten

Berendries

Berendries (Michelbeke)

Wist je dat Greg Van Avermaet eigenlijk geen fan is van kasseien? Zijn favoriete helling in de Vlaamse Ardennen is er dan ook eentje zonder kasseien: de Berendries.

Wandelroute in de buurt: Op en rond de Berendries

De lentezon laat nog even op zich wachten maar gelukkig vind je in de Vlaamse Ardennen meer dan één warm nest om op te warmen. Nadat je de Berendries gezien en beklommen hebt, kan je uitrusten in Stappers Alm. Deze gezellige taverne biedt Oostenrijkse Gemütlichkeit. Je kan er terecht voor een warme snack en een streekbiertje.

Download gratis route

Koppenberg

Koppenberg (Oudenaarde)

Ook de befaamde Koppenberg ontbreekt niet op het parcours van Vlaanderens Mooiste. Wielerkampioene Jolien D’hoore beklom de kuitenbijter al op haar 11e. Op die dag is haar liefde voor de Vlaamse Ardennen ontstaan.

Wandelroute in de buurt: Tussen Koppenberg en Kortekeer

Deze lus in het Wandelwalhalla brengt je door het Spijkerbos, één van de weinige bossen in de Vlaamse Ardennen die op een Zuidhelling liggen. Pik hier en daar zonnestraaltje doorheen de bomen op. Achteraf drink je iets in café Koppenberg.

Download de route

Café Koppenberg

Een overzicht van alle iconische plekjes en leukste cafés in de Vlaamse Ardennen vind je in de gratis te bestellen Koerskaart. De brochure brengt je langs de meest legendarische hellingen en kasseistroken van de Ronde van Vlaanderen.

Bestel de gratis brochure

5 wandelroutes langs de iconische Ronde van Vlaanderen

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be