Deze 5 wandelroutes in Oost-Vlaanderen werden het meest gedownload het afgelopen jaar. Meer dan 2500 StapAf'ers stemden de Muziekbosroute in de Vlaamse Ardennen naar de titel 'Wandelroute van het Jaar'. Een aantal wandelroutes liggen op het wandelnetwerk en zijn bewegwijzerd door knooppunten, waar je eenvoudig kan wandelen van knooppunt naar knooppunt. De afzonderlijk bewegwijzerde routes kan je, net als die op het wandelnetwerk, gratis downloaden als handige kaart of GPX track.

Bekijk de populairste wandelroutes

Muziekbosroute - Geuzentoren

Muziekbosroute in Ronse (Vlaamse Ardennen)

Deze sportieve route in het heuvelachtige Muziekbos telt 11 kilometer. Het is soms klimmen door het wisselend reliëf maar de vergezichten die je in ruil krijgt zijn het meer dan waard! Dit (beuken)bos in de Vlaamse Ardennen ligt op het favoriete wandelnetwerk van heel wat StapAf’ers: Getuigenheuvels. De Geuzentoren is dé highlight van dit bos. Ze ligt dan ook op het hoogste punt van het Muziekbos, op 150 meter.

Aan de ingang van het bos vanaf Bistro Boekzitting is er ook een speelzone voor kinderen voorzien met houten speeltuigen. Wie even wil uitrusten, kan gaan liggen op de sinnenbanken pal in het bos.
 
Stropersbos - Stekene

Stropersbosroute in Stekene (Waasland)

Het Stropersbos is een van de grootste bossen in Oost-Vlaanderen: een unieke natuurparel met graslanden, waardevolle elzenbroekbossen en markante heivelden. Je komt er Gallowaykoeien en Konikpaarden tegen die meehelpen met het natuurbeheer. Tijdens de wereldoorlogen was het bos erg geliefd bij stropers en smokkelaars die goederen uit Nederland over de grens brachten. Toch dankt het zijn naam niet aan deze praktijken, wel aan de familie De Stroper, die lang eigenaar was van dit gebied. 
 
Met kinderen is één lus (4 km) van de Stropersbosroute ideaal, doorstappers combineren beide lussen in het prachtige bos voor de volledige route van 8 km.
 
Oude Kalevallei - Merendree

Oude Kalevalleiroute in Merendree (Meetjesland)

De Oude Kalevalleiroute is één van de mooiste natuurwandelingen in het Meetjesland ligt op een steenworp van Gent. De route bestaat uit 2 lussen. Doorstappers combineren beide lussen tot één mooi wandelavontuur. Verken de vallei van de beek van de Oude Kale met een wandellus van 7 kilometer vanuit Merendree.

De wandellus met vertrek in Vinderhoute bedraagt 8 kilometer wandelplezier. Een paar stevige wandelschoenen zijn een must tijdens je wandelavontuur en geniet van het prachtige valleilandschap langs onverharde paden. 

Download de route

Kasteel Ooidonk

Ooidonkroute in Bachte-Maria-Leerne (Leiestreek)

Deze wandelroute (7,5 km) neemt je mee van het pittoreske dorpje Bachte-Maria-Leerne naar highlights zoals Kasteel Ooidonk en Astene Sas. Anderzijds wandel je ook langs prachtige natuurplekjes: Vosselare-Put, Natuureservaat Leyhoek en de Leiemeersen. 
 
Kasteel Ooidonk moet niet onderdoen voor de indrukwekkende ‘chateaux’ langs de Loire. Het kasteel is open op zon- en feestdagen van april tot september. In de kasteeltuinen kun je het hele jaar door terecht, tijdens de wintermaanden (nov-feb) is het park van woensdag tot zondag open (10u tot 17u). Vlakbij het kasteel is het gezellig op adem komen in het Koetshuis, de tot brasserie verbouwde paardenstallen.
 
Asselkouterroute

Asselkouterroute in Munte (Scheldeland)

Deze wandelroute is apart bewegwijzerd en is 13 km lang. Natuurschoon, stilte en rust in Munte en Baaigem al wandelend door een zachtglooiend landschap met hier en daar een korte, steilere helling. Les je dorst onderweg in één van de eeuwenoude herbergen. Bunkers vormen een rode draad op de route.

Uniek aan deze route is het veranderend landschap. Je start in Munte, het charmante kouterdorpje in Scheldeland en langzaam maar zeker kom je terecht in het zachtglooiende landschap van Baaigem (Gavere) in de Vlaamse Ardennen.

Download de route

5 populairste wandelroutes in Oost-Vlaanderen

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be