Wanderer’s Blues is het relaas van Marijke, een eigenwijze, zelfverklaarde ontdekkingsreizigster en Jeroen, een eigenzinnige en creatieve fotograaf die maar al te graag mee op avontuur gaat.

Zij gingen voor ons 48 uur op stap in de Scheldelandse natuur en ontdekten al snel dat dankzij de getijdenwerking van de Schelde het landschap er hier elke dag iets anders uit ziet.

Noordelijk eiland

DAG 1

Noordelijk Eiland

Marijke en Jeroen trokken hun wandelschoenen aan en kozen voor een wandeling door het Noordelijk Eiland, vlakbij de Zeesluis van Wintam. In dit verrassend stukje natuur, gelegen tussen de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde, speur je naar watervogels en trekvogels, maar ook Heckrunderen en Konikpaarden voelen er zich meer dan thuis. Als kers op de taart heb je er een prachtig zicht op de boorden van de Schelde én de Rupel.

Scheepswerven Baasrode

Scheepswerven Baasrode

Na een ritje richting Baasrode (Dendermonde) wordt het duo in het Scheepvaartmuseum van Baasrode meegenomen in de geschiedenis van Scheldeland. De voormalige scheepswerven worden uitgebouwd tot een historische watergebonden site die je wegwijs maakt in het leven op en rond een scheepswerf aan het einde van de 19de - begin van de 20ste eeuw. Bezoek er behalve het museum zeker ook de twee droogdokken en (op zaterdag) het modelbouwatelier.

Buggenhoutbos

Als afsluiter van de dag staat er nog een wandeling door Buggenhoutbos op het programma. Nergens in Vlaanderen vind je zoveel wintereiken als in dit bos. Je wandelt of fietst er onder een bladerdak van indrukwekkende eikenbomen en langs de vijfhonderd jaar oude barokke Boskapel.

Veer in Scheldeland

DAG 2

Heen en weer met het veer

Scheldeland is niet alleen een paradijs voor wie langs het water wil wandelen, maar dankzij de autovrije dijkwegen en jaagpaden ook een aanrader voor de fietsliefhebber. En dus sprongen Marijke en Jeroen de fiets op voor een dagje fietsen langs de Schelde. De 12 veren over Schelde, Durme en Rupel zorgen ervoor dat je probleemloos van de ene oever naar de andere kan. Het ideale moment om even uit te rusten en te genieten van de rust van het water!

INDUSTRIËLE CHARME AAN DE DURME

Met de veerboot Driegoten-Weert bevindt het koppel zich in een mum van tijd aan de overkant om daar een pareltje van industrieel erfgoed te ontdekken: de Mirabrug in Hamme, die haar naam te danken heeft aan de gelijknamige filmklassieker uit 1971. De site is een drukbezocht knooppunt en een ideale uitvalsbasis om de Durmevallei en natuurgebied Den Bunt te verkennen.

Stille watersdorpen

Stille watersdorpen Sint-Amands en Mariekerke

De fietstocht eindigt in Sint-Amands, de geboorteplaats van Emile Verhaeren. Het kronkelende waterlandschap ter hoogte van Mariekerke en Sint-Amands stond centraal in de televisiereeks 'Stille Waters' en toonde daarin zijn bijna mysterieuze karakter. Wil je ook zelf deze unieke vormgeving en schitterende natuur ontdekken, dan kan dat aan de hand van het fietsnetwerk Scheldeland dat je langs de mooiste bezienswaardigheden in de regio gidst.

B&B 't Hoogste

Logiestip: B&B ‘t Hoogste

Marijke en Jeroen verbleven in B&B ’t Hoogste in Bornem, een gerenoveerde hoeve vlakbij de Schelde waar Els en Tom je in een moderne landelijke sfeer ontvangen.

Boek je verblijf

Meer weten over de natuurpracht in Scheldeland? Lees het volledige verhaal van Wanderer’s blues.

Wil je meer tips in Scheldeland?

Bestel nu je gratis Scheldeland vakantieboek

  • 3 reportages en talloze tips voor een weekendje weg
  • 7 gepassioneerde ambassadeurs nemen je mee
  • 12 kant-en-klare fiets- en wandelroutes

Bestel het vakantieboek

48 uur natuur in Scheldeland

Wanderer's Blues
Wanderer's Blues

Wanderer’s Blues is het relaas van Marijke, een eigenwijze, zelfverklaarde ontdekkingsreizigster en Jeroen, een eigenzinnige en creatieve fotograaf die maar al te graag mee op avontuur gaat.