Yvonne van Houtum is een internationaal biersommelier, bierjournaliste en blogster uit Nederland. Op haar persoonlijke blog deelt ze haar bierkennis en -avonturen met bierliefhebbers en foodies.

Zij ging voor ons 48 uur op bier ontdekkingstocht naar de lekkerste bieren en te bezoeken brouwerijen in Scheldeland.

Brouwerijbezoek Huyghe

DAG 1

Brouwerij Huyghe

Yvonne koos voor een rondleiding bij brouwerij Huyghe in Melle, wiens succesbier Delirium Tremens iedereen kent als ‘het bier van de roze olifant’. Na een indrukwekkende tour door onder andere de oude én de nieuwe brouwzaal, de opslagruimte en de bottellijn kon ze als afsluiter proeven van verschillende bieren uit het gamma. Naast Delirium brouwt Huyghe ook La Guillotine, Averbode Abdijbier en - één keer per jaar, ter gelegenheid van de internationale vrouwendag - Deliria. 'Dit blonde zusje van Delrium Tremens wordt exclusief door vrouwen gebrouwen', hoort Yvonne van de gids.

Heilig Hart bar

DAG 2

Heilig Hart brouwerij

Na een lekker ontbijt in Bed & Breakfast La Clé du Sud in Bottelare en een lunch in Merelbeke dorp, zette Yvonne koers naar Wetteren. Daar kreeg De Heilig Hartkerk een tweede leven als de Heilig Hart brouwerij, een microbrouwerij, wijnhandel en wijn- en biercafé in één. Brouwer Hans Dusselier en zijn zoon Victor schenken er een zelfgebrouwen Saison, Tripel en Dubbel. 'Puur geluk', vond de blogster.

Brouwer Bart

Brouwerij Basanina

Smetlede in Lede is sinds 1998 de thuisbasis van de artisanale familiebrouwerij Basanina waar brouwer Bart de Wolf zich liet inspireren voor zijn bier Père Glorieux door een lokale weldoener, pastoor Glorieux. Met zijn nieuwste bier uit 2016, de Saison du Lucien, brengt hij een ode aan de legendarische Lucien Van Impe, de laatste Belgische Tourwinnaar uit het naburige Mere. Beiden zijn te proeven in het cafeetje van de brouwerij. 'Bart liet ons trots zijn brouwerij zien, die hij zelf heeft ontworpen en gebouwd in zijn garage. Er staat een 350 liter brouwinstallatie en vijf gisttanks van liefst 800 tot 900 liter', blogt Yvonne.

DAG 3

Dendermonde

Voordat Yvonne huiswaarts keert richting Vught (Nederland), brengt ze nog een bezoek aan Dendermonde, een stad vol erfgoed en eeuwenoude cultuur. Het Ros Beiaard en de Reuzen staan op de lijst van immaterieel werelderfgoed, net als het Sint-Alexiusbegijnhof en het Belfort. Dat laatste wordt trouwens deze zomer opengesteld voor het publiek. Op de zesde verdieping wacht je dan een prachtig panoramisch zicht op de stad.

Plan Bier: fietsen en wandelen

Omdat het weer wat tegenzat tijdens het bezoek van Yvonne, geeft ze graag nog volgende tip mee voor zonnigere dagen. Met de gratis Plan Bier kaart Scheldeland ontdek je al fietsend of wandelend de bierverhalen in de regio. De kaart met 4 fietsroutes en 3 wandelroutes bestel je gratis online.

Bestel de gratis kaart

 

B&B La Clé du Sud

Logiestip: B&B La Clé du Sud

Yvonne verbleef in B&B La Clé du Sud in Merelbeke, waar je logeert in zuiderse sferen en geniet in de tuin met Mediterrane invloeden. Gastheer Thomas verwent chocoladeliefhebbers met huisgemaakte pralines en bierliefhebbers schenkt hij met veel plezier een streekbiertje.

Boek je verblijf

Meer weten over de biercultuur in Scheldeland? Lees het volledige verhaal van Bierliefde.nl.

Smaakt naar meer?

Bestel nu dé Biergids

  • Biergids uit dé bierregio van Vlaanderen
  • 110 pagina's, boordevol praktische informatie
  • 5 originele fietsroutes in de vijf Oost-Vlaamse regio's én 1wandelroute in Gent

Bestel de Biergids

48 uur bier in Scheldeland

Bierliefde
Bierliefde

Hoi ik ben Yvonne; internationaal biersommelier, bierjournalist en -blogger. Bierliefde.nl is mijn persoonlijke blog waar ik mijn bierkennis en -avonturen deel met bierliefhebbers en foodies in Nederland en België.