Het StapAf wandelpakket laat je kiezen uit 20 unieke wandelroutes vol tips en informatie over de omgeving. We stellen 4 van onze inspirerende wandelroutes aan je voor als voorsmaakje! Aan jou om ze één voor één te ontdekken!

1. Koplopen

Eindeloos wandelen in de Vlaamse Ardennen

Dé bestemming voor doorgewinterde wandelaars is zonder twijfel het heuvelachtig landschap van de Vlaamse Ardennen. De wandelnetwerken Bronbossen, Zwalmvallei en Getuigenheuvels zijn samen goed voor 850 km aaneengesloten wandelpaden. Nergens voelt een wandeling zo intens als in de zuidelijke regio van Oost-Vlaanderen, niet alleen het mooiste landschap maar ook het wandelwalhalla! Verken Vlaanderens Mooiste landschap met 5 uitgestippelde wandelroutes.

Stilte wandelroute (13,2 km)

Uitgestippeld op het wandelnetwerk Bronbossen ligt de stilteroute. Je wandelt in Everbeek, vlak aan de taalgrens. In de omgeving liggen heel wat bossen en kleinere bosjes die samen een uniek wandelgebied vormen, waar alleen de stilte hoorbaar is. 
 
TIP
In de maand april zijn de bronbossen op hun mooist, met kleurrijke tapijten van voorjaarsbloeiers tussen de bomen. 

2. Woudlopen

Wandelen in Oost-Vlaamse bossen

De Oost-Vlaamse bossen zijn zeker niet de grootste van het land maar soms zijn de kleinste écht de fijnste! Elk bos in de wandelbrochure Woudlopen heeft een eigen verhaal en troeven. Ontdek het Bos t’ Ename, het Drongengoedbos, het Kluisbos, het Kravaalbos en last but not least: het Buggenhoutbos. Vijf routes, vijf thema’s: wat kies je als eerste?
Drongengoedbos

Drongengoedbos wandelroute (6 km)

Het landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Verken met deze route het Maldegemveld, een natuurreservaat waar Natuurpunt de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden reconstrueert. Één van de belangrijkste troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve waar altijd wel iets te beleven valt.
 
Naast wandelaars en fietsers loop je er ook grazende koeien en schapen – en als je geluk hebt een ree – tegen het lijf. Bekijk de video met boswachter Hans voor een impressie van het Drongengoedbos!

3. Grensgevallen

Wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen

Met deze brochure wandel je op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen. Wat uniek is aan deze 5 wandelroutes is dat je ze als lussen met elkaar kan verbinden. We steken de taalgrens over van de Vlaamse Ardennen naar het Pays des Collines met vijf uitdagende wandellussen – die elk apart of gecombineerd – je beenspieren op de proef stellen. 

Heksen wandelroute (14 km)

Ze smeerden zich in met heksenzalf, vlogen rond op een bezem en dronken zich laveloos op de heksensabbat, al dan niet in de gedaante van zwarte katten. In een duister verleden belandden vrouwen die buiten de lijntjes kleurden op de brandstapel zoals Quintine, de heks uit Ellezelles. De route start aan Bistro Boekzitting aan de rand van het Muziekbos in Ronse. Wandel tussen Flobecq en Ellezelles op de voormalige Spoorlijn 87, die vandaag dienst doet als toeristisch wandel- en fietspad.Ontdek de levendige dorpskern van Ellezelles met heel wat cafés en restaurants.

4. Oeverlopen 

Wandelen langs de Schelde in Kruibeke en Temse

De Schelde is een machtige rivier. Dijken hielden haar niet altijd tegen en er werd besloten om grond aan de Schelde terug te geven. De polders van Kruibeke en Temse ademen een ongekende kracht én pracht uit door die talrijke overstromingen. Wie het Waasland wil ontdekken, kan op stap met deze brochure met 5 wandelroutes.
Oeverlopen

Rupelmondse kreek wandelroute (7,9 km)

In het zuidelijke gedeelte van de Polders van Kruibeke wandel je achtereenvolgens door elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Hou je ogen openen je oren gespitst: bevers en reeën laten zicht niet zomaar spotten!

4 wandelroutes die je moet gedaan hebben

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be