Blink je fiets op voor een eendagsvakantie aan de waterkant met deze 4 Oost-Vlaamse fietstips. Aan leuke cafeetjes om even bij te tanken geen gebrek!

4 Fietstips langs het water

(l) Dender in Geraardsbergen (r) Ath

Denderstreken: de Ath route

In Vlaanderen kronkelt de Dender zich door Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, maar ontspringen doet hij in Ath, de Henegouwse ‘stad van de reuzen’. Met de Ath route bij de hand bol je stroomafwaarts richting Lessen en Geraardsbergen om vanuit de Vlaamse Ardennen via Twee-Akren en Lessenbos terug aan je startpunt te belanden. Deze route is bedoeld voor wie houdt van een uitdaging, maar wees gerust: ze loont de moeite!

Download je route

Cafeetjes onderweg:

 • Lounge Boat Café
  Cocktails en muziek op een boot aan de Dender vlakbij het station.
 • Het Bruggenhuis
  Dit jazzcafeetje gaat prat op een uitgekiende selectie Belgische bieren en een kaart met vers bereide, verzorgde gerechten.

Nog meer fietsen langs de Dender? Bestel Denderstreken, de fietsgids met 5 routes tussen Dendersteden in Scheldeland en de Vlaamse Ardennen.

Sint-Martens-Latem

Meesterroute

Vanaf 1 juli slaan drie musea in de Oost-Vlaamse Leiestreek opnieuw de handen in elkaar voor de Biënnale van de Schilderkunst: hét moment voor een rit door deze schilderachtige regio tussen Gent en Deinze. Vertrekken doe je aan het MSK in Gent, om daarna ruim 50 kilometer te fietsen langs tal van kunsthistorische en culturele hoogtepunten van de streek, zoals het Museum Dhondt-Dhaenens, het Museum van Deinze en de Leiestreek en het kasteel Ooidonk. Wedden dat het vakantiegevoel vanzelf komt opborrelen?

Download je route

Cafeetjes onderweg:

 • Café Hubert
  Een hapje of een drankje in de sfeervolle bistro aan het kasteel Viteux.
 • Restaurant D’Ouwe Hoeve
  Brasserie aan het kerkje van Deurle, met lekkere gerechten en een leuk terras.

 

Durme in Lokeren

Plan Bier: Bierroute Waasland

Niet te versmaden voor bierliefhebbers, deze lus vanuit Lokeren of Tielrode door een zeer water- én bierrijk Waasland. Kies zelf of je het volledige traject aflegt, of slechts een deel van deze achtvormige route langs gezellige cafés, enkele brouwerijen en natuurpracht aan de samenvloeiing van Schelde en Durme.

Download je route

Cafeetjes onderweg

 • Taverne ’t Veer
  Met zijn zuiderterras en speeltuin is deze taverne dé uitgelezen plek na je fietstocht. Bestel er een frisse zomersalade, een trappist van ‘t vat of een ander – soms exclusief – biertje.
 • Den Herberg
  Dit ‘trappistenhuis’ is één van dé topcafés van het Waasland. Naast verschillende trappisten van het vat is er ook een brede keuze van (oude) geuzes en regionale specialiteiten. Ook de bierplank is hier zeer de moeite! www.den-herberg.be

Nog meer fietsroutes met een stevige schuimkraag? Download ze op de Plan Bier-website

Krekengebied in het Meetjesland

De Kreken Spreken route 1

Deze tocht neemt je mee vanuit Sint-Laureins richting de Nederlandse grens en de pittoreske grensdorpjes Sint-Margriete en Waterland-Oudeman, om je op de terugweg te vergasten op de mooiste kreken van het Meetjesland. In Sint-Jan-in-Eremo, op de brug over het Leopoldlaan, geniet je van een uniek uitzicht op tegelijk het kanaal, de Bentillekreek, de Oostpolderkreek én de Boerekreek.

Download je route

Cafeetjes onderweg

 • De Roste Muis 
  Deze oude ‘taveerne’ met ruim terras middenin de polders is een geliefde stop voor fietsers en wandelaars. Vraag zeker naar het geestige verhaal achter de cafénaam!
 • Brasserie Niveau
  Stap af voor een stevige trappist, een wafel of pannenkoek, of een verzorgde snack in een van de mooiste brasseries van het Meetjesland.

4 verfrissende fietsroutes langs het water

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be