De Leiestreek is haantje de voorste als het om kunst gaat. Met onze tips ontdek je de rijke kunstgeschiedenis van de Leiestreek en geniet je van hoogstaande menu’s in toprestaurants.

Kunst in de Leiestreek

Nergens anders in Oost-Vlaanderen zal je meer kunst vinden dan in de Leiestreek. De Leie inspireerde vele kunstenaars en dat zal de streek geweten hebben. Je kan er vandaag meer dan 30 musea bezoeken. Om keuzestress te vermijden geven we je drie toppers mee:

Roger Raveelmuseum

1. Roger Raveelmuseum

Roger Raveel was een kunstschilder en graficus die als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II wordt beschouwd. Het Leiedorp Machelen was zijn thuisbasis en daar vind je nu ook het gelijknamige museum dat een groot deel van zijn werken herbergt.

Bezoek het museum

Combineer je bezoekje aan het museum met de Roger Raveel wandelroute. De wandeling neemt je mee langs Raveels lievelingsplekjes in de natuur van het Leiedorp Machelen.

Bestel het routeboekje

Museum Dhondt-Dhaenens

2. Museum Dhondt-Dhaenens

Het museum Dhondt-Dhaenens, in Deurle en vlak aan de Leie, werd opgericht door het koppel Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Het zou een museum worden waar enerzijds hun eigen collectie kunst kon ondergebracht worden. Anderzijds moest het ook een plaats worden waar verschillende culturele en kunstzinnige projecten doorgaan.

Vandaag is het een hedendaags kunstencentrum waar je privéverzamelingen van moderne en hedendaagse kunst terugvindt.

Plan je bezoek

Museum van Deinze en de Leiestreek

3. Museum van Deinze en de Leiestreek (Mudel)

Het Museum van Deinze en de Leiestreek (Mudel) heeft naast een archeologisch luik ook een grote collectie plastische kunsten te bieden. De werken van de vele kunstenaars geïnspireerd door de regio, worden chronologisch tentoongesteld om zo de verschillende kunststromingen aan te tonen. Het Mudel is ook vaak gastheer van tijdelijke expo's.

Bezoek het mudel

Restaurant De Karper - Machelen

Gastronomie in de Leiestreek

Naast kunst is de Leiestreek ook gekend voor zijn gastronomie. Er staan al enkele Michelinsterren op de teller en ook de Gault Millau kan de restaurants in de regio wel smaken.
 
Au Bain Marie in Deinze, Resto Sabatini in Sint-Martens-Latem en Restaurant Jan Verhelst in Nazareth behoren tot de absolute top. Ook restaurant De Karper in Machelen-aan-de-Leie (Zulte) serveert topgerechtjes én de kunstwerken van Martin Wallaert hangen er aan de muur.
 
Verwacht je maar aan een kunstwerk op je bord! ;-)
 

Bekijk alle toprestaurants

Woning van Wassenhove

Overnachten in de Leiestreek

Kunstliefhebbers brengen de nacht door in Woning van Wassenhove. De modernistische vakantiewoning is ontworpen door architect Juliaan Lampens in opdracht van Albert Van Wassenhove. Het logies is in beheer van Museum Dhondt-Dhaenens. In de winterperiode is de woning een residentie voor kunstenaars, de rest van het jaar kan je er zelf logeren.

De plaatsjes zijn felbegeerd, snel zijn is de boodschap.

Boek je verblijf

LEG JE BEZOEK IN DE LEIESTREEK VAST OP BEELD. GEBRUIK #STAPAF ZODAT WIJ JOUW FOTO’S KUNNEN TERUGVINDEN!

VOLG JIJ ONS AL OP INSTAGRAM?

3 musea in de Leiestreek die je moet bezoeken in 2019

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be