Zoek de verkoeling op met wandelroutes langs het water of duik het bos in! Bekijk hieronder onze selectie summer proof wandelingen.

10 zomerse wandelroutes in Oost-Vlaanderen

wandelen langs de Leie

1. Afsnee-Keuze wandelroute

 
Verken de beschermde dorpskern van Afsnee met deze wandelroute langs de Leie. Je kijkt uit op het schilderachtige Sint-Martens-Latem en doorkruist het natuurgebied de Keuzemeersen. 
 
Kravaalbos

2. Kravaalbos wandelroute

 
Het Kravaalbos ligt een beetje verscholen op de grens van twee provincies, waardoor het lange tijd onder de radar bleef. Dat is vandaag meteen ook de grootste troef van dit ecologisch waardevolle bos, gelegen in de faluintjesstreek. Honger en dorst zal je niet lijden met op je route Brasserie ’t Vertier, Hof den Tuitelaar en Bij Stinne.  
 
Schipdonkkanaal

3. Stoktevijver wandelroute

 
Op deze wandeling ontmoet je de twee Lieves. Je wandelt langs de trekweg van de oorspronkelijke Lieve (’t Oud Liefken) op Stoktevijver. Maar je wandelt ook langs het statige Schipdonkkanaal. De route gaat door provinciaal domein Het Leen en de aansluitende Waarschootse Stuiverbossen. 
 
Graventoren Rupelmonde

4. Rupelmondse kreek wandelroute

 
Wandel vanuit Rupelmonde, voornamelijk bekend als de geboorteplaats van Mercator, naar de aangelegde ringdijk. in het zuidelijke gedeelte van de Polders van Kruibeke wandel je achtereenvolgens door elzenbroekbossen enweidevogelgebied. Hou je ogen open en je oren gespitst: bevers en reeën laten zich niet zomaar spotten.
 
krekengebied Meetjesland

5. Mindfulness wandeling

 
Zoek de rust op in het krekengebied van het Meetjesland. Beluister de bijhorende geluidsfragmenten op de route en wandel op een mindful manier.
 

6. Wandelen langs de Zwalmbeek route

 
Wandel langs de oevers van de Zwalmbeek met deze wandelwalhalla lus. Sommige watermolens op de route zijn nog (of weer) in werking, andere werden verbouwd tot gezellige tavernes. 
 
Drongengoedhoeve

7. Drongengoedbos wandelroute

 
Het Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit vele tinten groen, maar ook een streepje paars, dankzij de oorspronkelijke heidegroei die geleidelijk aan in het helebos in ere wordt hersteld. Naast wandelaars en fietsers loop je er ook grazende koeien en schapen tegen het lijf. Het eerste deel van de route stap je door het Maldegemveld om daarna het Drongengoedbos te verkennen en even halt te houden bij de Drongengoedhoeve. 
 
uitkijkpunt Bosgat Schorisse

8. Dwaallicht wandelroute

 
Deze route brengt je niet op een dwaalspoor, maar wel naar schaduwrijke bossen langs de taalgrens. Vanuit Schorisse wandel je richting Brakelbos en het gehucht La Houppe. Op de route wandel je ook door Bos-ter-Rijst.
 
Neigembos

9. Wandelen in Neigembos route

 
De rijke biodiversiteit en heel wat voorjaarsbloeiers maken het Neigembos een verborgen parel. Ook in de zomermaanden is het er zalig wandelen.
 
Zwalmbeek

10. Gourmand wandelroute

 
Een heerlijke wandeling langs de Zwalmbeek, met veel lekkere stops om op krachten te komen. Je passeert de ene na de andere watermolen tijdens je tocht, zoals de Zwalmmolen en de Ijzerkotmolen. De oude watermolens nodigen je uit om de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft. 
 

10 zomerse wandelroutes

StapAf
StapAf

StapAf is de grootste fiets-en wandelcommunity van Vlaanderen.

Abonneer je op ons gratis magazine én onze maandelijkse nieuwsbrief vol fiets-en wandeltips via www.stapaf.be