Meetjeslandse Dodendraad wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Meetjeslandse Dodendraad wandelroute

Length
10,6 km
Time
2u 06m
Terrain
55% Verhard

Noorddijk 1, 9961 Assenede

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Maak kennis met een stuk Meetjeslandse geschiedenis op deze wandeling vlakbij de grens met Nederland. Ook hier vielen heel wat slachtoffers bij ‘Den Draad’, een elektrische versperring die tijdens WOI moest voorkomen dat Belgen naar het vrije Nederland - en verder - zouden vluchten.

Knooppunt 49

Eetcafé ’t Spoor

Een gezellige koffiepauze binnen of bij mooi weer een frisse pint op het terras: Eetcafé ’t Spoor is altijd een fijne halte. Voor wie honger heeft, zijn er lekkere streekgerechten en een wisselend aanbod aan menu’s en specialiteiten van het huis.

Vanaf knooppunt 41

Leopoldskanaal

Leopoldkanaal_DavidSamyn.jpg

Ook al heeft dit noordelijke kanaal als tweede officiële naam het ‘Kanaal van Zelzate’, tot in Zelzate raakte het nooit. Hoe dieper deze 46 kilometer lange waterweg de polder intrekt, hoe smaller hij wordt. Het Leopoldkanaal vervult een belangrijke rol in de afwatering van de polders en tegenwoordig ook in het afleveren van drinkwater.

Knooppunt 41-51

Baileybruggen

Sinds 2019 kunnen wandelaars en fietsers aan de knooppunten 41 en 51 in Boekhoute weer het Leopoldkanaal over via twee heraangelegde Baileybruggen.

De originele stalen Bailybruggen dateren uit de Tweede Wereldoorlog en werden destijds ontwikkeld om heel snel - in amper een paar uur tijd - opgebouwd te kunnen worden als oversteek voor zware (leger)voertuigen. Vanaf 1941 werd de Baileybrug toegepast door de Amerikanen in oorlogstijd, in Europa vooral door de Amerikaans-Canadese legers in de jaren 1944-45, bij het einde van de Tweede Wereldoorlog.
 

Knooppunt 51-35-52

Dodendraad

kunstwerk van Wesley Meuris_Boekhoute.jpg
wandelen_in_Boekhoute.jpg
Boekhoute_landschap.jpg

Tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische versperring die onder een spanning van 2000 volt stond. Deze ‘Dodendraad’ moest spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegenhouden die van het bezette België naar het vrije Nederland wilden, of verder wilden vluchten naar Engeland. Bij die ‘Dodendraad’ vonden in de grensstreek tussen Knokke over Sint-Laureins tot voorbij Zelzate niettemin nog 1000 mensen de dood. 

Aan knooppunt 52 reconstrueerden Meetjeslandse gidsen een stuk van ‘Den Draad’, aan het Isabellagemaal staat een kunstwerk van Wesley Meuris ter herdenking van de slachtoffers. Het wil tegelijk verwijzen naar de kracht en de impact tussen gebieden, culturen en bevolkingsgroepen. 

Visserdorp Boekhoute

Boekhoutedorp 20.jpg

Een vissersdorp op 17 kilometer van de Westerschelde, zeg je? Lach maar: tot begin de jaren 1950 lag hier de Braakman, een arm van de Westerschelde. Vissers uit Boekhoute voeren van hieruit de zee op, een traditie die helaas langzaam verloren ging. Gelukkig niet helemaal, want ook vandaag varen nog steeds twee Boekhoutse vissersboten uit vanuit Terneuzen of Breskens. Het bezoekerscentrum Boekhoute vertelt het verhaal van dit ‘vissersdorpje zonder haven’. Wandel er dus zeker eens binnen. 

Eetcafé ’t Spoor