Bloeiend Oost-Vlaanderen

Wil je tussen serres en bloemenvelden fietsen? Wandelen door een Engelse parktuin? Weten waar je azalea groeit? Bloeiend Oost-Vlaanderen laat je kennismaken met de sierteelt, een boeiend stukje Oost-Vlaams erfgoed.

De begonia, camelia, rhododendron en azalea zijn geen onbekenden, maar waar komen de bloemen eigenlijk vandaan en hoe heeft de Gentse azalea het zelfs tot het eerste niet-eetbare streekproduct geschopt?

In de kijker

MIDDEN JUNI - 28 SEPTEMBER: ZOMERZOEKTOCHTZomerzoektocht Laarne

Start aan Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, Laarne

Zoals elk jaar organiseert de Krant van West-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen, zomerse zoektochten in onze provincie. Dit jaar is de sierteeltstreek aan de beurt. De Krant organiseert een fietszoektocht in de b(l)oeiende omgeving van Laarne. Langs het parcours van de Begoniaroute krijg je verschillende vragen voorgeschoteld. Deelnemen is gratis en kan elke dag tot en met 28 september 2018. Enkel originele deelnameformulieren komen in aanmerking. Je kan deelnameformulieren vragen bij Toerisme Laarne, Dorpsstraat 2, Laarne, T 09 365 46 00, en bij Toerisme Wetteren, Markt 1, Wetteren, T 09 366 31 04.

23 en 24 juni: Open Tuindagen

In het weekend van 23 en 24 juni kan je prachtige tuinen bezoeken. Meer info op hun website. Ook in de sierteeltstreek stellen verschillende eigenaars hun tuinen open:

KLIK HIER VOOR NOG MEER FLEURIGE EVENEMENTEN.

In de kijker

Ambassadeurs en welkomstbord

30 horeca-ambassadeurs ontvangen je in de sierteeltstreek met open armen. Ze kunnen met passie vertellen over de vele bezienswaardigheden in onze b(l)oeiende gemeenten. Wil je onze ambassadeurs een bezoekje brengen? Klik dan hier. Ondertussen kan je uitgebreid genieten in hun horecazaak.

Alle tien gemeenten kregen ook een uniek welkomstbord dat de sierteeltidentiteit van de regio benadrukt, naar analogie met ‘les villes et villages fleuris’ in Frankrijk.

Kijk hier naar een reportage over B(l)oeiend Oost-Vlaanderen.

Fiets en wandel langs Vlaanderens mooiste bloemenstreek

De gratis kaart "Bloeiend Oost-Vlaanderen" bundelt het beste wat de Oost-Vlaamse bloemenregio te bieden heeft.

  • 5 fietsroutes en 3 wandelroutes in dé bloemenregio van Vlaanderen
  • Fiets of wandel doorheen de kleurrijke sierteeltstreek
  • Uitgebreide kaart met routebeschrijving en leuke stops onderweg
  • Inclusief kalender met de mooiste bloemevents

De kaart kan je gratis krijgen bij de toeristische diensten van Destelbergen, Laarne, Lokeren, Lochristi, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Oosterzele, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen.

Je kan de routes ook downloaden via deze links:

> Ontdek hier de fietsroutes

> Ontdek de drie wandelroutes

Bloeiperiodes

APRIL TOT BEGIN MEI
Rododendrons
Deze planten zijn te zien op de velden vanaf maart tot in november. Daarna worden ze in onverwarmde serres geplaatst. Belangrijk om weten is dat je een rhododendron nooit in bloei op het veld zal zien staan omdat ze "groen" verkocht worden. Bedoeling is dat deze plant pas na verkoop bloeit bij de mensen thuis.
Tuin azalea's (azalea japonica = winterhard)
De plantjes die niet voor verkoop bestemd zijn zie je bloeien op de velden van eind april tot begin mei.
JUNI TOT EN MET AUGUSTUS

Rozen bloeien van juni tot en met augustus. In juni en in de tweede helft van augustus bloeien de rozen het mooist.

EIND JULI TOT BEGIN OKTOBER

Begonia's bloeien op de velden van eind juli tot de eerste vorst eind september of begin oktober.

EIND JULI TOT MEI
Kamer azalea's (azalea indica = vorstgevoelig, daarvoor worden waterkanonnen ingezet)

Het bloeiseizoen loopt van eind juli tot mei, soms zelfs het jaar rond. Deze planten worden buiten gezet vanaf mei en gaan voor Allerheiligen opnieuw in de serre. De klemtoon ligt echter op de periode van september tot april. Wat voor de Rhododendron geldt, is ook voor de kamerazalea van toepassing: zij worden licht kleurtonend in de serre voorgetrokken, en zo verkocht met de bedoeling om pas te bloeien eenmaal bij de mensen thuis.

Logo band