Kruislieveheer wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kruislieveheer wandelroute

Length
13,1 km
Time
2u 40m
Terrain
39% Verhard

Muiterij, 9660 Everbeek

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In een zuiderse uithoek van de Vlaamse Ardennen wandel je door restanten van het vroegere Poodsbergbos, dat zich in de middeleeuwen uitstrekte tussen Everbeek en Ronse. Tal van kruisen en kapelletjes beschermen je zielenheil onderweg.

Startpunt

Everbeek-Boven

Everbeekse_bossen.jpg

Everbeek ligt aan de taalgrens en behoorde tot 1963 bij de provincie Henegouwen. Het bestaat uit twee afzonderlijke woonkernen – Everbeek-Boven en Everbeek-Beneden – en wordt daardoor vaak een tweelingdorp genoemd. Het oorspronkelijke centrum ligt in het zogenaamde Benedenkwartier. De woonkern in Everbeek-Boven dateert van de 19e eeuw. Het meest tot de verbeelding sprekende plekje is het ommuurde kerkhof achter de neogotische Sint-Jozefskerk, meteen ook de start van onze route.

Knooppunt 2-6

Steenbergbos

Het Steenbergbos maakte tot in de vroege Middeleeuwen deel uit van een grotere bossengordel in de streek. Het bos daalt een dertig meter diepe helling af en strekt zich uit over een tiental hectaren. De steile en onstabiele bodem met bronnen en beekjes maakte het ongeschikt voor de landbouw, waardoor het door de eeuwen heen intact bleef. Vandaag is het een waardevol natuurgebied, waar voorjaarsbloeiers als sneeuwklokjes, bosanemonen en boshyacinten tijdens de vroege lente voor kleur zorgen.

Knooppunt 87-86

Kruisen en kapelletjes

kruis Everbeek.jpg

Wat Everbeek ontbeert aan grote bezienswaardigheden, maakt het ruimschoots goed door de talrijke kruisen en kapelletjes die het landschap sieren. Je vindt ze in alle maten en soorten, al dan niet vergezeld van een boom. Het veldkruis langs de Priemstraat wordt geflankeerd door twee oude linden en ligt bovenop een kouter met een eindeloos vergezicht over de streek.

Knooppunt 86-84

Kollebroeken

EverbeekseBossen_DavidSamyn.jpg

De streek rond Everbeek ligt bezaaid met grote bosgebieden en kleine bosjes die samen de Everbeekse Bossen vormen. De Kollebroeken is er zo eentje: beperkt in omvang, maar met een grote natuurrijkdom. De laagste delen van het bos staan tijdens het vroege voorjaar onder water. In de lente bloeien er dotterbloemen, terwijl bosanemonen en boshyacinten het hogerop zoeken. Het hele voorjaar lang zorgen bloeiende bomen en struiken – hazelaar, sleedoorn, boskers en meidoorn – er voor een uitbundige lentesfeer.

Knooppunt 84-82

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Aan de rand van de Kollebroeken prijkt opnieuw een kapel, gebouwd in 1855 door ene Rosalie Clinquant voor de zielenrust van haar overleden echtgenoot. 

Knooppunt 72

Everbeek-Beneden

Sint-Mariakerk_Everbeek.jpg
Sint-Mariakerk_Everbeek (2).jpg

Via de bloemrijke oevers van de Terkleppebeek beland je in de stemmige dorpskern van Everbeek-Beneden. In de zuidelijke buitenmuur van de 18e-eeuwse Sint-Mariakerk zit een merkwaardige zonnewijzer. Ook de roepsteen, van waarop de veldwachter destijds de ‘berichten aan de bevolking’ voorlas, is intact gebleven. Opmerkelijk is ook het ommuurde Kasteel d’Harveng, een eclectische woning van rond 1900, genoemd naar de notarisfamilie die er toen woonde.

Knooppunt 72

't Fameus Verleden

fameusbartdevlieger.jpg
Tfameus_Verleden Everbeek.jpg

Bijna een onvermijdelijke tussenstop, zo halfweg de route, is restaurant ’t Fameus Verleden, al sinds 1902 dé ontmoetingsplek voor de inwoners van Everbeek. Oorspronkelijk was er in het café ook een verfwinkel gevestigd. De schilder zorgde voor het prachtige plafond in de ‘schone plaats’. Vandaag stil je er je kleine of grote honger en dorst in een interieur dat grotendeels intact is gebleven, of in de schaduw van de bomen op het gezellige tuinterras.

Knooppunt 91

Tiap-Tiap

Via een wandelpad met de bijzondere naam Tiep-Tiap bereik je een parkje dat op het eerste gezicht privéterrein lijkt. Toch is het wel degelijk openbaar domein. De Tiep-Tiap was vroeger een zogenaamd servituut: een toegangsweg voor de boeren tot hun weilanden en akkers. Het is ook de naam van de helling waarvan de top in Everbeek-Boven ligt en die populair is bij toertochten voor wielertoeristen.

Knooppunt 91-96

Trimpontbos

Everbeek_Stilteroute2.jpg
Everbeek3.jpg

Op de valleiflanken van de Terkleppebeek, die in het Trimpontbos ontspringt, liggen nog enkele kleinere maar zeer waardevolle bosjes, waarvan je er één doorkruist aan het eind van je route. Hier overheersen beuk en inlandse eik, naast elzen en essenbosjes in de lagere valleigebieden en witte tapijten van daslook in de lente. Slechts een tiende van het bosgebied is eigendom van Natuurpunt, waardoor de toekomst ervan onzeker is.

Knooppunt 1

Het Meiklokje

Everbeek-Boven.jpg

Terug in Everbeek-Boven is de eindhalte snel gekozen. Het Meiklokje, in de schaduw van de Sint-Jozefskerk, is het enige café in het dorp en een dankbare tussenstop voor wandelaars en wielertoeristen. 

Everbeek-Boven