Natuur wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Natuur wandelroute

Length
9,4 km
Time
1u 45m
Terrain
39% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In de Zwalmvallei gaan natuur en cultuur al eeuwen hand in hand. De rivier zorgt voor vruchtbare gronden, maar ook voor de nodige energie om de vrucht van de akkers te verwerken. Je wandelt er langs bomenrijen, hagen en houtkanten in een landschap vol waardevolle biotopen en een gebied waar verschillende natuurverenigingen bijdragen tot het behoud.

Startpunt

Boembekemolen

Boembekemolen.jpg

De Boembekemolen is een van de zeven resterende watermolens aan de oevers van de Zwalmbeek. Hij wordt voor het eerst vermeld in 1396 en onderging in de loop der eeuwen enkele drastische gedaantewisselingen. In 1967 kwam de toenmalige molenaar om het leven tijdens een gewelddadige boerenbetoging in Oudenaarde en raakte de molen in verval. Vandaag is het gebouw beschermd als monument en eigendom van Natuurpunt, dat er na een grondige renovatie een bezoekerscentrum in onderbracht.

Knooppunt 59

Mijnwerkerspad

Mijnwerkerspad_DavidSamyn.jpg
Mijnwerkerspad Zwalm 2 David Samyn.jpg

Het Mijnwerkerspad is het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem-Brakel-Elzele-Ronse die werd gebruikt om mijnwerkers uit Zottegem en omstreken naar de steenkoolmijnen in de Borinage te brengen. Het station bij Knooppunt 59 zorgde destijds voor nogal wat bedrijvigheid, met drie cafés, een buurtwinkel en een schoenmaker in de onmiddellijke omgeving. Het zogenaamde ‘fosttreintje’ werd in 1963 afgeschaft. In 1978 werd een gedeelte ter beschikking gesteld als recreatieveweg voor wandelaars en fietsers.

Knooppunt 55

In de Zavelput

In de Zavelput is een van die volkscafés in de Vlaamse Ardennen waar de tijd geen vat op heeft. Lea, de cafébazin, is al jaren een vaste waarde achter de toog. Het café werd opgenomen in het fotoboek Authentieke Belgische Cafés van Regula Ysewijn en doet nu en dan dienst als decor voor films (Blijf!, Flying Home, De Collega's 2.0) en televisiereeksen (Clan). Het dankt zijn naam aan de voormalige zavelwinning in de buurt.

Knooppunt 55-54

Kruisen en kapellen

calvariekruis Sint-Goriks-Oudenhove.jpg

Opmerkelijk veel kruisbeelden en kapelletjes langs deze wandelroute. Een van de opvallendste exemplaren is het calvariekruis in de schaduw van een eenzame meidoorn op de plek waar het wandelpad en de Kortendries elkaar kruisen. Het gebruik stamt uit de tijd van de Galliërs, die heilige bronnen of bomen vereerden. Na de kerstening verschenen er kruisbeelden ter ere van christelijke heiligen op dezelfde plaatsen. Later werden ze vooral geplaatst om een overledene te herdenken, of uit dank voor een verkregen gunst.

Knooppunt 54

Sint-Goriks-Oudenhove

Sint-Goriks-Oudenhove is een rustig dorpje met 900 inwoners. Er zijn slechts twee winkels – een fietsenwinkel en een bloemist – maar wel vijf cafés, die qua volkse sfeer en gezelligheid aan elkaar gewaagd zijn: In de Zavelput, Bloemfontein, De Zondige Zeven, Huys te Oudenhove en Ten Bosse.

Knooppunt 53-35

Steenbergse bossen

EverbeekseBossen_DavidSamyn.jpg

Tussen Knooppunt 53 en 35 ontwaar je links in de verte de Steenbergse Bossen, een gemengd heuvellandschap van bossen, weiden, akkers, bronbeken en kwelgebieden. Door de talrijke bronnen en de gevarieerde ondergrond voelen meer dan 26 verschillende boomsoorten en tal van zeldzame plantentypes zich er thuis. De Steenbergse Bossen worden beheerd door Natuurpunt, dat volop werkt aan de toegankelijkheid van het gebied. Beslist een ommetje waard.

Knooppunt 36

Sint-Maria-Oudenhove

De kerktoren van Sint-Maria-Oudenhove wijst je al van ver de weg naar het pittoreske dorpje. De naam heeft dezelfde oorsprong als Sint-Goriks- Oudenhove en verwijst naar een ‘hof’ dat er altijd – als vanouds – heeft gestaan. In de 19e eeuw was Sint-Maria-Oudenhove het centrum van de handschoennijverheid in Vlaanderen. Onder impuls van het plaatselijke klooster verdienden tal van meisjes en vrouwen er de kost met het naaien van handschoenen.

Knooppunt 36

Hoorens Koffiebranderij

Koffie Hoorens.jpg

Vandaag doet Sint-Maria-Oudenhove in de eerste plaats een belletje rinkelen dankzij Eveline Hoorens. In 2003 stak ze de koffiebranderij van haar grootvader in een nieuw kleedje, met de flair die haar eigen is en een groot hart voor kunst. De koffie vanHoorens geldt nog steeds als de ‘fijnste van de streek’ en is te koop in het winkeltje op de binnenkoer, waar je ook terecht kan voor een degustatie.

Knooppunt 37

Sint-Antoniuskapel

Everbeekse_bossen.jpg

Even voorbij Sint-Maria-Oudenhove krijg je dierlijk gezelschap. Een landweggetje loodst je langs omheinde perceeltjes met ezels, pony’s en paarden, schapen, koeien, herten en… kangoeroes. Daarachter prijkt het trotse torentje van de Sint-Antoniuskapel. Het neogotische optrekje werd gebouwd in 1901, maar er was op deze locatie al veel eerder sprake van een kapel, die vooral in de 17e en de 18e eeuw in trek was bij bedevaarders. Tussen 1989 en 1995 werd het gebouw volledig gerestaureerd.

Knooppunt 38

Stappers Alm

Met z’n bleekhouten interieur lijkt De Stappers Alm wel een Oostenrijkse oase te midden van de Vlaamse heuvels. Uitbaters Jeroen en Isabelle – twee fervente stappers – haalden de inspiratie voor hun café dan ook in de Alpen. Fietsers en wandelaars zijn welkom voor een drankje en een verkwikkende snack. Achteraan is een groot terras met een speeltuintje en een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels.

Knooppunt 38

Berendries

Berendries.jpg

De Berendries maakte ooit deel uit van een middeleeuwse heerweg tussen Oudenaarde en Ninove. Vandaag is het de verbindingsweg tussen de dorpskernen van Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhove. De gelijknamige helling is een populaire klim in tal van wielerwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Volk en de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Boembekemolen