Floraliëntocht

Home

Met een toonaangevend bloemen- en plantenevenement in de Gentse binnenstad, versterken de FLORALIËN de wisselwerking met de stad en het grote publiek. Je kan er nieuwe trends ontdekken en creatieve ideeën krijgen. Vier uitdagende en prestigieuze locaties in het Kunstenkwartier worden 10 dagen lang het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met ruimte voor florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. 
De eerstvolgende edite gaat door in 2020.

 

3 fleurige fietslussen

Een eerdere editie van FLORALIËN Gent was voor Toerisme Oost-Vlaanderen de ideale aanleiding om een thematocht op het Oost-Vlaamse fietsnetwerk uit te stippelen... fietsen en genieten van de FLORALIËN thematocht kan het hele jaar!

De Oost-Vlaamse bloem- en sierteelt is de rode - of beter groene - draad doorheen de fietstocht. Deze loopt over fietswegen van de fietsroutenetwerken Scheldeland en Waasland en bestaat uit 3 lussen die met elkaar verbonden zijn: de Azalealus, de Begonialus en de Boomkwekerijlus.

>> Bestel de route of download de route als GPX voor jouw GPS

BLOEIPERIODES

APRIL TOT BEGIN MEI

Rododendrons
Deze planten zijn te zien op de velden vanaf maart tot in november. Daarna worden ze in niet verwarmde serres geplaatst. Belangrijk om weten is dat je een rododendron nooit in bloei op het veld zal zien staan omdat ze "groen" verkocht worden. Bedoeling is dat deze plant pas na verkoop bloeit bij de mensen thuis.
Tuin azalea's (azalea japonica = winterhard)
De plantjes die niet voor verkoop bestemd zijn zie je bloeien op de velden van eind april begin mei.

EIND JULI TOT BEGIN OKTOBER

Begonia's bloeien op de velden van eind juli tot de eerste vorst eind september of begin oktober.

EIND JULI TOT MEI

Kamer azalea's (azalea indica = vorstgevoelig, daarvoor worden waterkanonnen ingezet)

Het bloeiseizoen loopt van eind juli tot mei, soms zelfs het jaar rond. Deze planten worden buiten gezet vanaf mei en gaan voor Allerheiligen opnieuw in de serre. De klemtoon ligt echter op de periode van september tot april. Wat voor de Rododendron geldt is ook voor de kamer azalea van toepassing: zij worden licht kleurtonend in de serre voorgetrokken, en zo verkocht met de bedoeling om pas te bloeien eenmaal bij de mensen thuis.